Phronesis: Parallax (Edition Records, 2016)

Phronesis

Phronesis/Kuva: Edition Records

Pitkään yhdessä soittanut ja yhteispeliään yhä täydellisemmäksi hionut Phronesis-trio julkaisi ensimmäinen levynsä jo vuonna 2007. Nyt kun on yhtyeen viidennen albumin julkaisemisen aika, trio on asettunut niiden pianotriojen joukkoon, jotka toimivat kuin yhtenä kolmiäänisenä instrumenttina.

Phronesis on siis olemukseltaan ennen kaikkea tiivis yhtye ja silloin ei ole enää niin suurta väliä sillä, kuka yhtyeen jäsenistä kulloinkin improvisoi sooloja tai kuka säestää. Phronesiksen tapauksessa muusikoiden tasavertaisuutta korostaa sekin, että trion kaikki kolme jäsentä ovat tuoneet levylle kukin kolme sävellystään.

Trion edellinen levy “Life To Everything” (Edition Records, 2014) oli vauhdikas konserttiäänitys. Uusi “Parallax” on sen sijaan äänitetty studiossa lokakuussa 2015. Mutkattomasti vain päivän aikana tallennettu uutuus ei ole edelliseen levyyn verrattuna vähemmän voimakas, sillä trio onnistui yhden studiopäivänsä aikana tavoittamaan vahvaa läsnäolon tuntua ja rytmistä energiaa.

Musiikista pursuavan valloittavan, ehkä jopa levottoman, elinvoiman vastapainoksi Phronesis osaa hiljentää välillä vauhtia ja mietiskellä. Trion ilmaisusta välittyykin koko ajan keskittynyt intensiteetti, olipa kyseessä sitten svengaavasti kulkevat raidat tai ne hieman hiljaisemmat hetket.

Näkökulmia aina välillä hieman vaihtaen Phronesis luo vahvaa ja monikerroksista musiikkia. Tärkeän tukensa levyn onnistumiselle antaa hieno äänitys, joka samaan aikaan sekä erottelee instrumentit selkeästi että synnyttää yhtenäisen ja määrätietoisen yhtyesoundin.

Phronesis: Parallax (Edition Records, 2016)
Jasper Højby, basso, Ivo Naeme, piano, Anton Eger, rummut

Lisätietoja: Phronesis; trion nettisivut

Parallax” nousee vuoden mittaan päivittyvälle vuoden 2016 parhaiden listalleni Vuoden valinnat 2016.

Phronesis_Cov_1500x1500-1024x1024

Phronesis ’Stillness’ from Parallax (Official Video)

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.