KYN: Jos minä puhuisin sinulle (Alba Records, 2016)

Mikko Hassinen Torniossa syksyllä 2014

Mikko Hassinen Torniossa syksyllä 2014

Jazztrio ja naiskuoro ovat harvinainen kombinaatio. Tämä yllättäväkin yhdistelmä osoittautuu hienosti toimivaksi naiskuoro KYN:n (Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan naislaulajat) uudella levyllä. Jazzmuusikoiden kanssa aiemminkin työskennellyt kuoro tilasi rumpali/säveltäjä Mikko Hassiselta tilaussävellyksen ja sovituksia kuoron esitettäväksi. Projektista syntyi albumi, jolle Hassinen sovitti suomalaisia kansansävelmiä, amerikkalaisia jazzstandardeja sekä sävelsi laajan tilausteoksen.

Kaikille tutut kansanlaulujen melodiat säilyvät Hassisen sovituksissa selkeästi tunnistettavina, kun ne samalla kääntyvät oivaltavasti jazzin kielelle. Reipas ”Kullan ylistys” svengaa vastustamattomasti ja toisaalta ”Aamulla varhain” yltää suorastaan riipaisevaan surumielisyyteen.

Suomenkielisinä versioina kuultavissa jazzstandardeissa kuoro laulaa ilman trion säestystä, mutta käyttää kuitenkin jazzin keinoja. Esimerkiksi Antônio Carlos Jobimin sävellyksessä ”Ei sanaakaan (Insensatez)” laulajille annetaan jazzorkesterin tapaan komppiryhmän, yhtyeen ja solistin rooleja.

Levy huipentuu runoilija Virpi Stenlundin runoihin sävellettyyn kolmiosaiseen, noin 17 minuuttia kestävään sarjaan ”Jos minä puhuisin sinulle”, joka on kuulaan kaunis, täyteläinen ja yhtenäinen teos. Siinä Kaija Viitasalon johtama kuoro kietoutuu entistä tiiviimmin yhteen trion kanssa, jako kuoron ja säestäjien välillä katoaa.

Tenorisaksofonisti Manuel Dunkel on levyn pääasiallinen sooloääni. Dunkelin Coltranen henkeä hehkuva soundi toisaalta sulautuu osaksi lauluääniä, toisaalta muodostaa tehokkaan kontrastin viileälle kuorosoinnille.

Jos minä puhuisin sinulle” on huolellisesti toteutettu ja ainutlaatuinen levytys. Se pääsee mukaan vuoden 2016 kiinnostavimpien levyjen Vuoden valinnat 2016 -listalle.

KYN: Jos minä puhuisin sinulle (Alba Records, 2016)
Naiskuoro KYN, Kaija Viitasalo, kuoronjohtaja, Mikko Hassinen, rummut, Manuel Dunkel, tenorisaksofoni, Ville Herrala, basso

kyn_levynkansi2016

KYN: Aamulla varhain

Video on tallenne Koko Jazz -klubilta KYN goes Hassinen -konsertista 30.10.2015.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.