Florian Arbenz: Conversation #10 – Inland (Hammer Recordings, 2023)

Florian Arbenz. Kuva: kuvakaappaus YouTube-videolta, joka löytyy alta

Rumpali Florian Arbenzin kaksitoistaosainen levytyssarja on jo ihan loppusuoralla. Viime syksynä ilmestyi nyt esittelyssä oleva kymmenes osa ja viimeiset kaksi osaa julkaistaan maaliskuussa tuplalevynä. Valmistumassa on merkittävä ja monipuolinen käytännön tutkielma pienyhtyejazzin mahdollisuuksista.

Sarjan kymmenennelle osalle Arbenz on koonnut pelkästään sveitsiläisistä muusikoista koostuvan (ehkä sarjan nimi viittaa tähän?) kvintetin, jonka kahden vaskipuhaltimen ja sähkökitaran yhdistelmä on aika harvinainen. Kokoonpano luo rosoisen yhtyesoundin, joka samalla on inhimillisen lämmin ja helposti lähestyttävä.

Erilaiset duetot vuorottelevat levyllä koko yhtyeen yhtyeen esitysten kanssa, mikä tekee albumista vaihtelevan kokonaisuuden. Levyn avaava Nils Wogramin ja Arbenzin duetto “Jammin” esittelee erilaisia, epäsovinnaisiakin, tapoja soittaa pasuunaa. Kitaristi Christy Doran ja Arbenz heittäytyvät duetossaan (“Connecting“) vapaasti improvisoituun avaruusseikkailuluun. Sen sijaan trumpetisti Martial In-Albon ja rumpali hiljentyvät rauhalliseen mietiskelyyn omassa vuoropuhelussaan (“Chant“).

Koko kvintetin kappaleet ovat nekin jäntevästi muotoilua musiikkia. Esimerkiksi “Sound” alkaa puhaltajien varovaisella introlla ja vähitellen mukaan liittyvät yhtyeen muut soittajat. Kun yhtye tavoittaa sekä grooven että teeman, esitys huipentuu dramaattiseen kitarasooloon. Albumilla, kuten sarjan useimmilta albumeilla, on jälleen uusi versio Arbenzin suosikkikappaleesta “Freedom Jazz Dancesta“, joka tällä kertaa liikkuu Miles Davisin tunnetun tulkinnan tunnelmissa. Levyn päättää hyväntuulisesti svengaava “Fast Lane“, jonka videoversion voi katsella ja kuunnella alempaa.

Albumin erikoisin kappale on “Moon Song“, jolla vieraileva Matthias Würsch soittaa itselleni aikaisemmin täysin tuntematonta soitinta lasiharmonikkaa. Benjamin Franklinin kehittelemä soitin koostuu sarjasta vaakatasossa pyörivistä lasikulhoista, joita muusikko kostutetuilla sormillaan soittaa. (Katso alempaa video, jolla Würsch tulkitsee Mozartin musiikkia.) Lasiharmonikka tuo rauhalliselle balladille omintakeisen soundin sekä hauraan ja hartaan tunnelman.

Florian Arbenz: Conversation #10 – Inland (Hammer Recordings, 2023)
Martial In-Albon, trumpetti, flyygelitorvi, Nils Wogram, pasuuna, Christy Doran, kitara, Rafael Jerjen, basso, Florian Arbenz, rummut + Matthias Würsch, lasiharmonikka

Arbenz X Wogram / Doran / Jerjen / In-Albon I Fast Lane (2023)

Mozart : Quintet for glass harmonica, flute, oboe, viola and violoncello, K.617


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.