Mark Lotz: Freshta (ZenneZ Records, 2023)

Mark Lotz. Kuva: Krijn van Noordwijk

Hollannissa asuva saksalainen huilisti ja säveltäjä Mark Lotz on varttunut Saksan lisäksi myös Thaimaassa ja Keniassa sekä opiskellut jazzia sekä klassista huilua että intialaista bansuri-huilua. Niinpä ei ole syytä kummastella, että hän on taitelijana kotonaan monenlaisissa ympäristöissä soolohuilusta, tanssiin, teatteriin tai yhteisiin hankkeisiin kuubalaisten ja afrikkalaisten muusikoiden kanssa.

Lotzin viimeisin albumi on sekin vaikuttava esimerkki rajoja ylittävästä musiikista. ”Freshta” on omistettu vuonna 2020 murhatun afganistanilaisen naisten oikeuksien ja demokratian puolesta taistelleen Freshta Kohistanin muistolle. Albumin kaikki kymmenen kappaletta ovat saaneet innoituksensa ja nimensä eri puolilla maailmaa vaikuttavan tai vaikuttaneen naisaktivistin mukaan. (Lista nimistä löytyy alempana, kannattaa googlata ne kaikki ja sivistyä.)

Vakavasta aiheestaan huolimatta ”Freshta” kuulostaa toiveikkaalta, mihin levyllä soittavan taidokkaan kvintetin harvinaisen mielenkiintoinen kokoonpano vaikuttaa. Mark Lotzin huilut ja Claudio Puntinin klarinetit soivat kauniisti yhteen ja luovat yhtyeen eturiviin ilmavan soinnin. Jörg Brinkmann näppäilee selloaan jazzbasson tapaan ja ottaa itselleen basistin roolin. Sellon keveämpi ääni sopeutuukin hienosti yhtyeen valoisaan ilmeeseen. Paikoitellen hienovaraisen tyylikkäästi käytetyt sähköiset efektit värittävät ja laajentavat yhtyeen soundia.

Freshta” on lämmin kokonaisuus, jota leimaavat niin jazzin vapautunut svengi kuin etnovaikutteiset pohdiskelut. Albumin avaava nimikappale ja heti perään seuraava “Malalai” tarjoavat erityisen vangitsevan näytteen yhtyeen notkean vaivattomasta svengistä. Itsepintaisesti toistuvan rytmikuvion kantama “Wangari” ja kuulaan levollinen “Frouzan” hiljentyvät seesteisen mietiskelyn äärelle.


Lopuksi vielä lista aktivisteista, joiden työtä Mark Lotz on sävellyksillään kunnioittanut: Freshta Kohistani, Malalai Joya, Malala Yousafzai, Durga Gawde, Nasrin Sotoudeh, Isabel Cabanillas de la Torre, Wangarĩ Muta Maathai, Frouzan Safi, Mahbouba Seraj, Hasina Saifi Rastgaar, Viji Penkoottu.

Mark Lotz: Freshta (ZenneZ/Berthold Records, 2023)
Mark Lotz, huilut, efektit, Claudio Puntin, klarinetit, Jörg Brinkmann sello, efektit, Jeroen van Vliet, piano, efektit, Dirk-Peter Kölsch, rummut

Vaikka ”Freshta” ilmestyi jo viime vuoden lopulla, se kuuluu Vuoden valinnat 2024-listalle : Vuoden valinnat 2024.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.