The Hille-Könighofer Experience: All & Everything (SatnaMusic, 2019)

Sid Hille ja Herbert Könighofer Aineen taidemuseolla Torniossa 30.11.2017

Kuten hyvin tiedetään, improvisaatio on keskeinen, lähes välttämätön, osa jazzmusiikkia. Valtavirran jazzissa sävellyksen harmonia antaa improvisaatiolle sekä rakennuspuut että raja-aidat. Loppu jää sitten muusikoiden luovuuden ja kekseliäisyyden varaan. Kun Ornette Coleman ja kumppanit loivat free jazzin 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa, improvisointi vapautettiin harmonian rajoista ja svengikin määriteltiin uudelleen.

Erityisesti Euroopassa mentiin vielä pidemmälle, kun äärimmäisen vapaa improvisaatio hylkäsi kokonaan kaikki tunnistettavat melodiat ja rytmit. Näin syntyi musiikkia, jonka särmikkäät energianpurkaukset lähestyvät nykymusiikin abstrakteja soundeja. Nyt esittelyssä olevalla Sid Hillen ja itävaltalaisen saksofonistin Herbert Könighoferin improvisaatioon perustuvalla ”All & Everything” -levyllä melodiat ja eteenpäin kurkottuva groove ovat kuitenkin sallittuja ilmaisukeinoja.

Hillen ja Könighoferin yhteistyö improvisaation parissa alkoi syksyllä 2016, kun he tapasivat vain kolme tuntia ennen ensimmäistä yhteistä konserttiaan. Sittemmin Könighofer on soittanut rumpali Markus Ketolan ja basisti Jori Huhtalan kanssa Hillen f#-triossa, jonka vahvasti säveltäjänäkin profiloitunut Hille on ohjannut vapaan improvisaation tielle.

Marraskuussa 2018 Temppeliaukion kirkossa äänitettiin konsertti, jossa Hille, Könighofer ja Ketola luovat musiikkia täysin ilman etukäteen tehtyjä sopimuksia ja suunnitelmia. Konsertista tallennettiin noin tunnin mittainen keskeytyksettä jatkuva musiikillisten ideoiden virta. Se on jaettu levyllä neljään osaan (”Paradigma 1” – ”Paradigma 4”, kestoltaan noin 12-16 minuuttia). Tarkoituksena on varmaankin auttaa kuulijaa hahmottamaan pitkän improvisaation vaiheita ja käännekohtia.

Hillen, Könighoferin ja Ketolan maailmassa improvisaation kautta syntyy suhteellisen helposti lähestyttävää ja luonnollisesti kasvavaa musikkia. Tuntiin mahtuu niin vapaasti kelluvia soundimaisemia kuin svengaavia jaksoja, eivätkä kuulaat melodiatkaan ole triolle vieraita. Esimerkiksi ensimmäisen osan herkkä loppu solahtaa mukavasti pohjoismaisen jazzin piiriin. Samoissa tunnelmissa liikkuu levyn lopun Hillen ja Könighoferin herkkä duetto ”Lumen”, joka päättää levyn levolliseen mietelauseeseen.

Tutustu Valon kuvia -blogin Kuuntelussa 2019 -listaan, jolle lisäsin ”All & Everything” -levyn.

The Hille-Könighofer Experience: All & Everything (SatnaMusic, 2019)
Sid Hille, piano, sähköpiano, theremin, syntetisaattori, lyömäsoittimet, loopit, Herbert Könighofer, saksofonit, huilut, ääni, loopit, Markus Ketola, rummut

The Hille-Könighofer Experience – Temppeliaukion kirkko 14.11.2018

Videolle on vajaan kuuden minuutin näyte samasta The Hille-Könighofer Experiencen konsertista, josta levykin on tallennettu. Klipistä näkyy, kuinka Hille ottaa välillä yleisönkin mukaan improvisaation riemuun.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.