F#²: Scientifically Proven & Clinically Tested (Satna Music, 2022)

Sid Hille F# feat. Herbert Könighofer – Tornio 2017

Sid Hillen vapaasti improvisoiva trio F# on uudella levyllä korotettu toiseen potenssiin, siis F#², kaiketi kahden vierailevan saksofonistin takia. Pepa Päivinen on mukana neljällä raidalla, jotka ovat syntyneet muotoilija Tapio Wirkkalan ja keraamikko Rut Brykin töiden inspiroimina. Lopuilla kuudella raidalla improvisoi itävaltalainen Herbert Könighofer, joka on myös esiintynyt trion kanssa eri puolilla Suomea. Nämä kappaleet on äänitetty Vaasassa syksyn 2017 Suomen kiertueen yhteydessä. (Katso alla kuvia Tornion keikalta 30.11.2017.)

Kahdessa eri levytyksessä syntyneet kappaleet on järjestetty levylle vuorotellen, jolloin sessioiden erilaisesta luonteesta johtuen musiikin virtaukseen muodostuu mukavia vastakohtia ja elävää vaihtelua. Hyvä esimerkki syntyy jo levyn neljästä ensimmäisestä kappaleesta. Albumi alkaa rokkaavasti Könighoferin ronskin saksofonin voimin (”Heavy”), jatkuu Päivisen huilun leijaillessa free jazz -henkisen maiseman yllä (”Fire”), syöksyy lyhyen hulluttelun (”Sax Speak”) kautta vähitellen voimaansa kasvattavaan grooveen (”Concrete”), jossa erityisesti Päivisen baritonisaksofoni pääsee hienosti esille.

Levy jatkuu loppuun vastaavien kontrastien ja yllätysten varassa. Jo useamman vuoden ajan yhdessä soittanut F#-trio on kokoonpano, joka vaivattomasti taipuu kaikille näille mutkille. Triolle on vaikea löytää vertailukohtaa, pelkästään yhtyeen soundille olennainen theremin luo täysin omaperäisiä kuulokuvia. F# vieraineen ei suhtaudu musiikkiin liian vakavasti. Sen todistavat niin pari puolen minuutin vitsiä (”Bossa II” ja naurava kulkuri -tyyppinen loppuhekottelu ”Morning Mood”) kuin levyn nimi ja kansikuvan tiedemiehetkin.

Scientifically Proven & Clinically Tested” on monipuolinen levy, jonka musiikkia on turha tarkasti lokeroida. Se kuitenkin on varmaa, että yhtyettä kannattaa kuunnella niin levyltä kuin toivon mukaan kohta taas konserteissa. Niinpä levy pääsee Valon kuvia -blogin suosituslistalle Vuoden valinnat 2022.

F#²: Scientifically Proven & Clinically Tested (Satna Music, 2022)
Sid Hille, piano, sähköpiano, theremin, syntetisaattori, Jori Huhtala, basso, Markus Ketola, rummut, lyömäsoittimet + Pepa Päivinen, Herbert Könighofer, saksofonit, huilut

Sid Hille F# feat. Herbert Könighofer – Tornio 2017

F# ja Herbert Könighofer esiintyivät Torniossa Aineen taidemuseolla 30.11.2017. Julkaisen nämä kuvat nyt uudelleen muistutukseksi siitä, kuinka erinomainen liveyhtye F# on. Yhtye jatkoi matkaansa Torniosta Vaasaan, jossa kuusi levyn kappaleista äänitettiin 1.-2.12. 2017.

[flickr_set id=”72157690453435335″]


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.