Vinyylin viehätys – Lars Sjösten Quartet: Roots And Relations

Pianisti Lars Sjöstenin (1941 – 2011) huhtikuussa 1989 äänittämä kvartettilevytys “Roots And Relations” (Dragon Records) sai vuonna 1989 Orkester Journal-lehden Gyllene skivan-palkinnnon eli levy valittiin vuoden levyksi Ruotsissa.

Kalottjazz & Bluesin alkuvuosina Torniossa ja Haaparannalla useinkin esiintynyt tyylikäs pianisti soittaa levyllä kvartetteineen tyylikästä perusjazzia. “Roots And Relations” sisältää seitsemän raitaa, jotka ovat Marvin Fischerin sävelmää “When Sunny Gets Blue” ja Gunnar Bergstenin svengaavaa valssia “Vals för henne” lukuunottamatta Sjöstenin sävellyksiä.

Sjösten säveltää melodisia ja hengeltään hyvin perinteisen viileitä jazzsävelmiä. Tosin joukossa on myös yksi ruotsalaisesta kansanmusiikista vaikutteita saanut raita, “The Comeback of A Tradesman“.

Koko kvartetti soittaa erinomaisesti. Vivahteikkaasti instrumenttinsa ilmaisukenoja käyttävä Gunnar Bergsten on aivan baritonisaksofonin huippua. Basisti Patrik Bomanin sekä rumpali Nils Danellin luoma komppi kantaa sekä svengiä että hitaampia balladeja. Yhtyeenjohtaja Sjösten itse on taitava ja vähäeleinen, cool jazzin perinteestä ammentava  ja hienovaraisesti vaikuttava pianisti.

Kun kuulija asettaa “Roots And Relations“-levyn levylautaselle, hänen on turha odottaa kuulevansa jazzin rajoja millään tavalla uhkailevaa ilmaisua tai mitään muutakaan kokeellisuutta. Sen sijaan kuulijalle on luvassa kaunista ja hyvin keskittynyttä akustista jazzia, jossa elää vaikkapa Lars Gullinin jättämä perintö.

Minulle jäi Lars Sjöstenista mukava muisto varhaiselta Kalottjazz & Blues-festivaalilta vuonna 1986. Silloin sattui joskus käymään niin onnellisesti, että aivan oikeat jamit syntyivät klubi-illan ohjelmaan. Tornion Kaupunginhotellin pieni sali oli tupaten täynnä väkeä ja minä pääsin seuraamaan Sjöstenin soittoa aivan vierestä pystypianoon nojaillen. Muistaakseni klubilla esiintyi tuolloin myös saksofonisti Christer Boustedt, pian festivaalivierailunsa jälkeen edesmennyt ruotsalaisen jazzin klassikko.

Levyn perustiedot: Lars Sjösten Quartet: Roots And Relations (Discogs)


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.