ECM-uutuuksia: Vijay Iyer & Kenny Wheeler

ECM-levymerkin alkuvuoden 2015 julkaisuihin kuuluu kaksi erityyppistä teosta. Kenny Wheelerin ”Songs for Quintet” jäi pitkän uran tehneen trumpetistin viimeiseksi levytykseksi. Vijay Iyerin ”Break Stuff” on sen sijaan parhaassa luomisvoimassaan olevan pianistin uran tähänastinen päätyö.

Kenny Wheeler: Songs for Quintet (ECM, 2015)

Trumperisti ja säveltäjä Kenny Wheelerin (1930 – 2014) musiikki on aina lyyrisen herkkää ja luonnollisen kaunista vailla kaikkea makeilua. Hänen trumpettinsa ja flyygelitorvensa hauras ja rosoinen soundi kuuluu omaperäisten ja tunnistettavien jazzsoundien joukkoon.

Joulukuussa 2013 Wheeler levytti brittiläisten muusikoiden kanssa yhdeksän sävellystään Lontoossa Abbey Road -studioilla. Sessioissa äänitetystä musiikista syntyi Wheelerin viimeiseksi jäänyt levy. Äänityksen aikaan Wheelerin kunto alkoi olla jo heikko ja hänen flyygelitorvensa kuulostaa tavallistakin hauraammalta.

Nuoremmat muusikot (Stan Sulzmann, saksofoni, John Paricelli, kitara, Chris Laurence, basso, Martin France, rummut) tavoittavat oivallisesti Wheelerin musiikkia leimaavan hienostuneen surumielisyyden ja nostavat musiikin ilmavaan svengiin. Vaikka ”Songs for Quintet” ei tarjoa Wheelerin musiikkia ennestään tuntevalle kuulijalle uusia elämyksiä, on levyn tunnelma lämmin ja valoisan koskettava.

Vijay Iyer Trio: Break Stuff (ECM, 2015)

Vijay Iyer (s. 1971) on amerikanintialainen jazzpianisti, joka aloitti viulunsoiton jo kolmivuotiaana. Vankan klassisen koulutuksen ohessa hän harjoitteli omin päin pianolla ja on käytännössä pianistina itseoppinut. Jazzin ja klassisen musiikin välillä valintaa tehnyt Iyer oli valintatilanteessa myös musiikin ja tieteen välillä, sillä on jatkoi fysiikan opiskelua hyvin pitkälle ja väitteli tohtoriksi lopulta musiikin psykologian alalta.

Iyer on kiinnostunut nimenomaan rytmistä musiikin selkärankana, sillä hän mainitsee innoittajinaan Miles Davisin, Jimi Hendrixin ja James Brownin yhtyeiden komppiryhmät sekä uuden urbaanin tanssimusiikin hypnoottiset rytmit. Jo yksitoista vuotta toimineen trion kolmannella levyllä kuuluvat jazzin lisäksi hip-hopin, minimalismin, intialaisen musiikin ja kirjallisuuden pohjavirtaukset.

Break Stuff” on tyypillinen monilahjakkaan Iyerin teos, jolla nämä eri tahoilta kumpuavat ideat punoutuvat yhdeksi omaperäiseksi ääneksi. Trio, jossa Iyerin lisäksi soittavat basisti Stephan Crump ja rumpali Marcus Gilmore, hengittää kuin yhtenä instrumenttina. Improvisaatiosta huolimatta musiikin tähtäyspiste ei ole yksittäisissä soolosuorituksissa, vaan kolmikon häikäisevän tarkassa yhtyesoitossa.

Iyerin omien sävellysten lisäksi levyllä on kolme hyvin valittua lainakappaletta. Thelonious Monkin harvoin kuultu ”Work”, Billy Strayhornin kuolinvuoteellaan säveltämä ”Blood Count” ja John ColtranenCountdown” ammentavat syvältä jazzin historian parhaista älyllisistä ja henkisistä lähteistä. ”Break Stuff” on vakava ja kompleksinen, mutta se soi puhuu kuulijan tavoittavalla kielellä ja jättää mieleen tunteen syvällisestä musiikista.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.