Vinyylin viehätys – Kenny Wheeler: Double, Double You

Kenny Wheeler: Double, Double You (ECM, 1984)

Kenny Wheeler: Double, Double You (ECM, 1984)

Kenny Wheeler kokosi toukokuussa 1983 studioon valovomaisen levytyskokoonpano. Basisti Dave Holland ja rumpali Jack DeJohnette olivat soittaneet Wheelerin kanssa jo aikaisemmilla ECM-levyillä, mm. ledendaarisella ”Gnu High”-levyllä (1975). Wheeler soitti noihin aikoihin myös Hollandin yhtyeissä. Pianisti John Taylor oli hänkin vanha yhteistyökumppani 1970-luvun lopun Azimuth-yhtyeestä. Sen sijaan saksofonistitähti Mike Breckerin esiintyminen Wheelerin levyillä jäi ilmeisesti tähän yhteen sessioon. (En ainakaan googlettamalla löytänyt tietoja muista yhteisistä projekteista.)

Levyn kaikki sävellykset ovat Wheelerin käsialaa. Levyn avaa pitkä ”Foxy Trot”, joka alkaa Wheelerin intensiivisen hyökkäävällä soololla, rauhoittuu Taylorin ja Hollandin puheenvuorojen ajaksi ja kasvattaa jälleen tehoaan Breckerin sooloillessa. Välisoittomaisen Wheeler-Taylor -dueton ”Ma Bel” jälkeen A-puolen päättää vaivattomasti svengaava ”W.W.”, jolla erityisesti Breckerin saksofonisoolo on vaikuttava.

B-puolen kolme sävellystä muodostavat yhden yli 23 minuuttia kestävän monivaiheisesti polveilevan triptyykin, (”Three For D´reen”, ”Blue For Lou” ja ”Mark Time”), jossa rauhalliset pohdiskelut ja kiivasti svengaavat jaksot vuorottelevat. Yhtyeen ja levyn vahvuudet ovat ilmeiset B-puolellakin.

Wheelerin rosoinen ja omaperäisen melankolinen soundi kietoutuu jännittävästi yhteen Breckerin polttavan kuuman saksofonin kanssa. Taylorin piano lisää kokonaisuuteen lyyristä herkkyyttä ja hiljaisuutta. Paljon yhdessä soittanut komppipari Holland-DeJohnette kykenee samanaikaisesti pelaamaan saumatonta joukkuepeliä sekä nostamaan kuitenkin esille omat äänensä sooloissa ja yhtyesoundin kudoksessa.

Double, Double You” on erittäin hieno levy, upeasti soitettu ja äänitetty. Se on vangitseva ja täyteläinen kokonaisuus vailla heikkouksia.

Kenny Wheeler: Double, Double You (ECM, 1984)
Kenny Wheeler, trumpetti, flyygelitorvi, Michael Brecker, tenorisaksofoni, John Taylor, piano, Dave Holland, basso, Jack DeJohnette, rummut

Levyn discografiset tiedot: Double, Double You (Discogs.com)

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.