Jarmo Savolainen – First Sight

Jarmo Savolainen: First Sight (Timeless Records, 1992)

Jarmo Savolainen: First Sight (Timeless Records, 1992)

Eilen nopeasti kokoamani lista 1990-luvun jazzista ei parantanut flunssaa, mutta teki olon ajoittain hieman siedettävämmäksi. Kaikkia listan levyjä en ole ehtinyt soittaa, mutta aika moni on jo soinut. Pikainen kuuntelu vahvistaa; huonoja levyjä ei ole joukossa.

Nyt aamulla pysähdyin Jarmo Savolaisen (1961-2009) First Sight -levyn äärelle. Se on äänitetty toukokuussa 1991 New Yorkissa. Jarmon lisäksi muut muusikot ovat amerikkalaisen jazzin parhaimmistoa, Wallace Roney, trumpetti, Rick Margitza, saksofoni, Ron McClure, basso ja Billy Hart, rummut.

Levytysten aikana Savolainen oli vielä varsin nuori, ainakin hän näyttää nuorukaiselta levyn kansilehtisen kuvassa. Hän täytti vasta 30 vuotta hieman levytysten jälkeen. Siitä huolimatta Savolainen istuu pianistina muiden joukkoon itsevarmana yhtyeenjohtajana ja modernin jazzkielen suvereenisti taitavana pianistina.

Jarmo Savolainen Lappian Musiikkitalolla vuonna 2004

Jarmo Savolainen Lappian Musiikkitalolla vuonna 2004

Levyllä on kahdeksan Savolaisen sävellystä ja yksi standardi, How My Heart Sings. Levy rakentuu siis Savolaisen sävellysten varaan. Sävellyksissä on omaa ilmettä ja melodista voimaa. Savolaisen sävellyksiä kestäisi soittaa vielä nykyäänkin. Olisi harmi, jos näin vahva musiikki unohtuisi säveltäjän kuoleman jälkeen.

En tunne levyn syntyhistoriaa, siis sitä kuinka levytyssessio New Yorkissa järjestettiin. Huippumuusikoista koostuva on yhtye on luonnollisesti tilapäinen levytyskokoonpano. Tilapäisyys ei kuitenkaan mitenkään kuulu soitossa, joka on keskittyneen intensiivistä, jazzia parhaimmillaan. First Sight (Timeless Records, 1992) on yksinkertaisesti upea jazzlevy.

Levyn kuunteluun liittyy nyt väistämättä myös surua hienon pianistin ennenaikaisen kuoleman johdosta. Jarmo esiintyi Torniossa useita kertoja eri kokoonpanoissa. En koskaan tullut tuntemaan häntä sen paremmin, mutta mielikuvissani elää ystävällinen ja vaatimattoman oloinen ihminen.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.