Tom Rainey: Obbligato – ohivilahtavia jazzstandardeja

Tom Rainey: Obbligato (Intakt Records, 2014)

Tom Rainey: Obbligato (Intakt Records, 2014)

Amerikkalaisen laulukirjan klassikot eli vanhoista musikaaleista ja elokuvista valikoituneet ikivihreät, elävät edelleen jazzmuusikoiden ohjelmistossa standardeina. Jazzissa standardeja on käsitelty kärjistäen ilmaistuna kahdella eri tavalla. Perinteisesti ajattelevat muusikot armahtavat perinteisesti asennoituvia kuulijoitaan ja pysyttelevät uskollisina melodioille.

Musiikilliseen seikkailua kannattavat muusikot suhtautuvat sen sijaan perinnesävelmiin innoituksen lähteenä ja jättävät melodioista kuulijoiden pureskeltaviksi vain viitteitä. Rumpali Tom Raineyn johtaman kvintetin ”Obbligato”-levy lukeutuu tähän jälkimmäiseen ryhmään, kun se pelkistää standardimelodiat ohimennen vilahtaviksi vihjeiksi ja katkelmiksi.

Taidokas yhtye työstää tutuista aineksista jazzia, jonka pääpaino ei ole perinteisessä teema-soolot-teema -asetelmassa, vaan ilmeikkäästi ja moni-ilmeisesti sovitetussa kamarimusiikillisessa vuoropuhelussa. Kaikki kvintetin muusikot ovat itsestäänselvästi vahvoja ja omaperäisiä sooloääniä. Niinpä muusikoiden sooloillekin on varattu tilaa hienovaraisesti svengaavassa ja ilmavasti tallennetussa yhtyesoiton kudoksessa.

Kvintetin älyllisesti latautunut musiikki säteilee kuitenkin samalla emotionaalista lämpöä ja mietteliästä intensiteettiä. ”Obbligato” on kaunista akustista jazzia, jossa cool jazzin perinteet ja vapaa ilmaisu nivoutuvat saumatta yhteen. Levy nousee kirkkaasti vuoden parhaiden joukkoon.

Tom Rainey: Obbligato (Intakt Records, 2014)

Tom Rainey, rummut, Ralph Alessi, trumpetti, Ingrid Laubrock, saksofoni, Kris Davis, piano, Drew Gress, basso

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.