Vinyylin viehätys – Jimmy Lyons Quintet: Give It Up (Black Saint, 1985)


Saksofonisti Jimmy Lyons (1931 – 1986) jäänee jazzin historiaan pianisti Cecil Taylorin yhtyeen pitkäaikaisena jäsenenä, mutta on hänen omilla levyilläkin paikkansa historian lehdillä. Esittelyssä on Lyonsin uran viimeiseksi jäänyt levytys “Give It Up“, joka on äänitetty Milanossa maaliskuussa 1985. Black Saint -levymerkki julkaisi sen vielä samana vuonna. Lyons kuoli keuhkosyöpään seuraavan vuoden toukokuussa ja ilmeisesti “Give It Up” oli hänen viimeinen levytyssessionsa.

Levyllä soittaa trumpettia italialainen Enrico Rava, jonka kansainvälinen ura oli tuohon aikaan kunnon nousussa. Takana oli joukko hyvän vastaanoton saaneita levyjä ECM-, Soul Note- ja Black Saint -levymerkeillä. Kvintetin omaperäisen yhtyesoundin kannalta merkittävä jäsen oli kolmas puhaltaja, Jimmy Lyonsin vaimo Karen Borca, joka soittaa jazzissa harvoin kuultua fagottia. Klassisen koulutuksen saanut Borca oli myös työskennellyt Cecil Taylorin kanssa.

Levyn komppipari Jay Oliver ja Paul Murphy kuulostavat erittäin päteviltä soittajilta, vaikka heistä on netissä tarjolla niukasti tietoja. Basisti Oliver on soittanut free jazzia Euroopassa mm. Sven-Åke Johanssonin ja Peter Brötzmannin kanssa. Oliver kuoli Berliinissä vuonna 1993 51-vuotiaana. Rumpali Murphy soitti paljon free jazzia eri muusikoiden kanssa soittaneesta ja hänestä löytyy sentään blogikirjoitus “Worcester’s Outcat“.

Levyn A-puolen avaa levyn nimikappale, joka jo heti kättelyssä paljastaa Jimmy Lyonsin taidon välittää ilmeiset Parker-vaikutteensa free jazziin. Avauksen kiperän mutkikas teema syöksee yhtyeen hellittämättömään vauhtiin, jossa koko yhtyeen kollektiivisella improvisaatiolla on keskeinen osa. Varsinaiset soolot jäävät melko lyhyiksi, kun kaikki kolme puhaltajaa soittavat usein yhtä aikaa. Levypuoliskon toinen raita “Methods” rauhoittaa tempoa, mutta muuten jatkaa matkaa samoilla kollektiivisen improvisaation ja keskustelevan yhteissoiton keinoilla.

B-puolen ensimmäinen kappale on levyn pisin, yli 19 minuuttia kestävä, “Never“. Pitkässä kappaleessa on annettu tilaa myös pidemmille sooloille. Alkupuolella esille nousevat Ravan trumpetin blues-henkiset vuorosanat. Jay Oliverin notkea soitto solistina ja säestäjänä kuulostaa vankalta ja vakuuttavalta.

Albumin kokonaisuudessa yhtyeenjohtaja itse jättäytyy yllättävän paljon taka-alalle. Vasta levyn päätös, kolme ja puoli minuuttia kestavä “Ballada” antaa hänelle tilaa päättää levy surumielisiin tunnelmiin. Levy on valittu Brian Mortonin ja Richard Cookin kirjaan “The Penguin Jazz Guide: The History of the Music in the 1001 Best Albums” (Penguin Books, 2010).

Jimmy Lyons Quintet: Give It Up (Black Saint, 1985)
Jimmy Lyons, alttosaksofoni, Enrico Rava, trumpetti, flyygelitorvi, Karen Borca, fagotti, Jay Oliver, basso, Paul Murphy, rummut


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.