Pohjola, Björkenheim ja UMO

Kun Uuden Musiikin Orkesteri perustettiin vuonna 1975, täyttyi suomalaisessa jazzissa ammattimaisesti ja vakituisesti toimivan big bandin kokoinen aukko. Myöhemmin orkesterin nimi kansainvälistyi UMO Jazz Orchestraksi, jonka talous turvattiin opetusministeriön, Ylen ja Helsingin kaupungin yhteisvoimin. Vuosikymmenten varrella suomalaisen jazzin instituutioksi kasvanut UMO on aloittanut tänä vuonna uuden levysarjan, jossa Yleisradion arkistoista kaivetaan esille mielenkiintoista ennen julkaisematonta musiikkia. Sarjan aloittavat Pekka Pohjolan ja Raoul Björkenheimin sävellyksiä esittelevät levyt.

Vaikka basisti ja säveltäjä Pekka Pohjola (1952 – 2008) ei koskaan ollutkaan varsinainen jazzmuusikko, hän teki vuosien varrella UMO:n kanssa paljon yhteistyötä, kuten UMO:n levysarjan aloittava ”Beauty and the Beast” todistaa. Pohjolan musiikki on omaperäinen sekoitus rockia ja klassista, johon UMO:n jazzmuusikot tuovat mukanaan jazzin sävyjä ja improvisaatiota. Levyn ensimmäiset kappaleet ovat UMO:n alkutaipaleelta 1970-luvun lopulta ja tuoreimmat 2000-luvun alusta, jolloin Pohjolan ura kaartui jo loppupuolelleen. Kaikista levyn sävellyksistä on olemassa myös Pohjolan omien yhtyeiden tekemät versiot. Levyn ajallinen laaja-alaisuus tekee siitä samalla hieman hajanaisen ja ”Beauty and the Beast” on enemmän arvokas dokumentti säveltäjän musiikin big band-versioista kuin varsinainen yhtenäinen teos.

Sen sijaan kitaristi Raoul Björkenheimin ”Primal Mind” on tiivis ja mieleenpainuva kokonaisuus. Se onkin luonnollista, sillä musiikki äänitettiin vuonna 1991 yhdessä konsertissa edesmenneellä Jumo Jazz Clubilla. (Sivuhuomautus: taiteellisesti kunnianhimoisia ja pitkäikäisiä jazzklubeja Suomessa ei juuri ole ollutkaan, eikä viime keväänä avatusta Birdlandistakaan taida sellaista valitettavasti tulla). Björkenheimin Krakatau-yhtye oli vielä 1990-luvun alussa hengissä ja ”Primal Mind” on improvisoivan free jazztrion ja big bandin massiivinen yhteen sulautuma.

Yhdeksänosainen sarja on voimakasta musiikkia, leveällä pensselillä maalattua jylhää musiikkia. Intensiivisen big bandin läpi kohoaa esille tärkeimpänä solistiäänenä säveltäjän luonnonvoimainen sähkökitara, jonka polttava soundi onnistuu jännittävästi olemaan yhtä aikaa rockaavan raaka sekä rujon runollinen. Koko konsertti ei ole kuitenkaan pelkkää ääntä ja vimmaa, vaan välillä on tilaa
pysähtymiselle ja hienovaraisille vivahteille, paikoin lähes perinteisesti svengaavalle jazzille.

UMO lupaa jatkaa arkistojen penkomista ja ensi vuoden puolella on tulossa sarjan kolmas osa, joka esittelee Eero Koivistoisen sävellyksiä. Toivottavasti myös UMO:n merkittävä ja laaja yhteistyö kansainvälisten jazznimien kanssa pääsee vielä esille.

Beauty and the Beast. UMO plays the music of Pekka Pohjola. Live & studio 1977 – 2001. (UMO Recordings 2010)

Primal Mind. UMO plays the music of Raoul Björkenheim. Live in Helsinki 1991. (UMO Recordings 2010)

Julkaistu Pohjolan Sanomissa.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.