John Williamson: The Northern Sea (Ubuntu Music, 2024)

Maailman musiikkioppilaitoksista putkahtaa soittolavoillle suuri määrä uusia ja lupaavia jazzmuusikoita. On lähes mahdotonta seurata kaikkea uutta musiikkia. Kun sitten joskus malttaa ja ymmärtää pysähtyä uuden ja aiemmin tuntemattoman muusikon tai yhtyeen äärelle, voi löytää jotain kiinnostavaa, jopa innostavaa kuunneltavaa. Nyt esiteltävän hienon jazzelämyksen tarjoaa brittiläinen basisti John Williamson, jonka debyyttilevy “The Northern Sea” ilmestyy heinäkuun 2024 alkupuolella.

Williamson kertoo kehitelleensä sävellyksiään lyhyistä melodisista aihioista, joita hän on kolmen viime vuoden aikana hionut ja viimeistellyt. Sävellyksiä levyllä tulkitsee ketteräliikkeinen kvartetti, jonka avara ilme on pitkälti peräisin Jonny Mansfieldin vibrafonista ja sen kanssa kauniisti yhteensoivasta Alex Hitchcockin tenorisaksofonista. Yhtye laajenee parilla raidalla sekstetiksi, kun mukaan tulevat pianisti Alex Wilson ja kuulasta lauluääntään instrumenttina käyttävä Immy Churchill.

Ensimmäiseksi huomio kiinnittyi kolmeen kipakan kulmikkaaseen bebop-tutkielmaan “Contrafact 1-3“, jotka ovat paitsi todellisia taidonnäytteitä, myös sijoittavat musiikin selkeästi jazzin kentälle. Albumin muilla kappaleilla musiikin näkökulma laajenee. Esimerkiksi “The Northern Sea” viittaa merellisiin maisemiin Williamsonin kotiseudulla Saltburninssa Pohjois-Yorkshiressa, monelle suomalaiselle monista brittiläisistä tv-sarjoista tutuilla seuduilla. Kevyesti svengaava nimikappale huipentuu dramaattisesti Hitchcockin ja Mansfieldin intensiivisen soolovuorottelun myötä.

Heti perään kvartetti hiljentyy kauniin ja melankolisen balladin äärelle. “Nothing Grows In Concrete” perustuu Jean Sibeliuksen toisesta sinfoniasta napattuun aiheeseen ja muistelee Williamsonin aikoja nuoriso-orkesterin (omien sanojensa mukaan) “keskinkertaisena viulistina“. Myös yhtyeenjohtajan kauniisti soivan basson ja Immy Churchillin sanattoman laulun avaama “2700 Q Street Northwest” ja Jay Davisin rumpujensoiton dynamiikkaa (siis vispilöiden sutinasta täyteen voimaan) esittelevä “Other People´s Dream” ovat antoisaa kuunneltavaa.

The Northern Sea” on eloisa ja raikas debyyttialbumi, jolla soittavien taitavien muusikoiden muihinkin projekteihin kannattaa tutustua. Siksi lisään tähän linkkejä muusikoiden nettisivuille, joilta käsin tutkimuksia voi jatkaa:

John Williamson: The Northern Sea (Ubuntu Music, 2024)
John Williamson, basso, Alex Hitchcock, tenorisaksofoni, Jonny Mansfield, vibrafoni, Jay Davis, rummut + Immy Churchill, laulu, Alex Wilson, piano

Lisäsin albumin Valon kuvia  -blogin tämän vuoden kuuntelusuositusten listalle:
Vuoden valinnat 2024” 


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.