We Jazz on onnistunut viime vuosina löytämään kataloogiinsa useita amerikkalaisia jazzyhtyeitä -ja muusikoita, jotka ovat kenties vielä tuntemattomia tavalliselle jazzyleisölle, mutta kuitenkin erittäin kiinnostavia ja korkeatasoisia. We Jazz uusin löytö, Black Diamond -yhtye, on toiminut kymmenisen vuotta ja on ehtinyt julkaista jo kolme albumia eri levymerkeillä. (Katso lisää: Black Diamond – Recordings.) Nimensä tämä chicagolainen akustinen kvartetti on saanut saksofonistiensa Artie Blackin ja Hunter Diamondin sukunimistä. Yhtyeessä soittavat vielä rumpali Neil Hemphill ja basisti Matt Ulery, joka oli ainoa itselleni ennestään tuttu nimi. (Katso: Kiehtovan omaperäinen – Matt Ulery: In the Ivory.)
Kahden saksofonistin, basistin ja rumpalin muodostama kvartetti on mielenkiintoinen ja luonnostaan vapaaseen ilmaisuun suuntautuva kokoonpano ilman harmoniainstrumentin (siis piano tai kitara) asettamia rajoituksia. Jazzin historiasta mieleen nousee vaikkapa 1960- ja 1970- lukujen vaihteen molemmin puolin toiminut Ornette Colemanin ja Dewey Redmanin kvartetti, joka on eräs hieno esimerkki kokoonpanon tarjoamista mahdollisuuksista. Tuoreempia tapauksia ovat vaikkapa Tim Bernen ja Chris Cheekin Broken Shadows -kvartetti tai kotimainen Superposition, jonka vastikään ilmestyneen toisen albumin esittelen myöhemmin omassa postauksessaan.
Vinyylialbumina tuplalevyn mittainen ”Furniture Of the Mind Rearranging” jakaantuu kahteen osaan. Ensin kolmen levypuoliskon mittainen ”Furniture Of the Mind” esittelee koko kvartetin musiikkia ja lopuksi ”The Mind Rearranging”, täyttää neljännen levypuoliskon kahdella saksofoniduetolla.
Black ja Hunter soittavat molemmat tenorisaksofoneja, mutta rikastuttavat yhtyeen soundia myös bassoklarinetilla (Black) ja huilulla (Diamond). Puhaltajakaksikko luo saksofoneillaan viileitä soundikerroksia, jotka leijuvat joustavasti virtaavan svengin varassa. Kun saksofonit usein kieppuvat yhdessä toisiinsa kietoutuneina, musiikkiin syntyy välitön kollektiivisen luomisen tunnelma.
Levyn päättää siis kaksi intiimiä duettoa, joissa saksofonien viilea ääni sekä läppien napsahdukset ja suukappaleessa tuhiseva ilma tallentuvat levolliseksi ja kauniiksi vuoropuheluksi. Black Diamondin cool jazzin perinteestä ponnistava soundi yhdistyy ilmeikkään grooven ja kamarimusiikillisten sävyjen kanssa omaperäiseksi jazziksi, joka tarjoaa kuulijalle enemmän pohdiskelua kuin suoraa julistusta.
Black Diamond: Furniture Of the Mind Rearranging (We Jazz, 2024)
Artie Black, tenorisaksofoni, bassoklarinetti, Hunter Diamond, tenorisaksofoni, huilu, Matt Ulery, basso, Neil Hemphill, rummut
Black Diamond nousee toki Valon kuvia -blogin tämän vuoden kuuntelusuositusten listalle: “Vuoden valinnat 2024”
Vastaa