Perussastamala: May Queen (Suolavesi Records, 2019)

Perussastamala eli Jussi Kannaste ja Mikael Saastamoinen. Perussastamalassa Saastamoinen soittaa sähköbassoa.

Perussastamala on mm. OK:KO:n, Superpositionin ja Katu Kaiun riveistä tutuksi tulleen basisti Mikael Saastamoisen kokeellinen projekti. Perussastamalan ensimmäinen levy ”Perussastamala” ilmestyi c-kasettina vuonna 2016. Debyytti oli soolobassolevy, mutta toukokuussa 2019 ilmestyneellä toisella levyllä ”May Queen” Saastamoisen kumppanina soittaa saksofonisti Jussi Kannaste.

Noin puolen tunnin mittainen levy on yksinkertainen, hyvin pelkistetty kokonaisuus. Saastamoinen luo sähköbassolla, rumpukoneilla ja muilla efekteillä tilan, jonka Kannaste sisustaa melodisella saksofonipuheellaan. Perussastamalan musiikki soljuu kiireettömästi ja surumielisiä mietiskellen. Minimalistisen hypnoottiset bassokuviot sekä Kannasteen levollinen tenorisaksofi vangitsevat ja vetävät vastustutamattomasti puoleensa. ”May Queen” on vaatimatonta muotoaan suurempaa musiikkia, jota olen kuunnellut parin päivän aikana useamman kerran Se siis päätyy Kuuntelussa 2019 -listalle.

May Queen” julkaistaan vinyylinä ja c-kasettina. Sitä on mahdollista kuunnella myös suoratoistona. Kasetin jonkinasteinen paluu takaisin marginaalimusiikin mediana on mielenkiintoinen ilmiö. Kasetti oli minulle väline, johon yritin 1970-luvulla pyydystää mielenkiintoisia kappaleita radiosta. Se oli sen verran hankalaa puuhaa, että kasettiin ei minulla liity minkäänlaista nostalgiaa. Nykyisin kasettijulkaisut ovat varmasti keino erottautua ja palata ”aitoon” analogiseen aikaan, samaan tapaan kuin Holga-kamerat valokuvauksessa.

Lisätietoja: Suolavesi Records (Facebook)

Perussastamala: May Queen (Suolavesi Records, 2019)
Mikael Saastamoinen, sähköbasso, efektit, rumpukoneet, Jussi Kannaste, tenorisaksofoni

Perussastamala: Romance (Table Fan in 29°C)


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: