Josefiina Vannesluoma & Mortal Lease: Mortal Lease (Flame Jazz Records, 2023)

Josefiina Vannesluoma Signe-yhtyeen konsertissa Joensuussa 2018

Laulaja ja säveltäjä Josefiina Vannesluoma on tullut tutuksi erityisesti johtamastaan Signe-lauluyhtyeestä, joka Teosto-palkintoraadin sanoin ”laajentaa kuvaamme siitä, mihin moderni lauluyhtye pystyy.” Vannesluoma on mukana myös Mikko Sarvanne Garden -yhtyeessä, jonka upea ”Heräämisen valkea myrsky” oli eräs viime vuoden hienoimpia levytyksiä.

Nyt ensimmäisellä omalla albumillaan Vannesluoma on tarttunut amerikkalaisen kirjailijan Edith Whartonin (1862-1937) vuonna 1909 julkaisemaan sonettisarjaan ”Mortal Lease”. Sarjan nimi on antanut nimensä myös vuonna 2020 perustetulle kvartetille, jota saksofonisti/huilisti Sampo Kasurinen paikoin tällä albumilla vahvistaa.

Sonetti on klassinen runomuoto, jota ovat käyttäneet esimerkiksi Petrarcan ja Shakespearen kaltaiset klassikot tai lähempänä nykyaikaa romantiikan ja symbolismin ajan runoilijat. Myös terävänäköisenä romaanikirjailijana ja novellistina tunnettu Wharton hyödynsi sonettimuotoa ainakin vuonna 1909 ilmestyneessä kokoelmassaan ”Artemis to Actaeon and Other Verse”, johon ”Mortal Lease” sisältyy. (Runot voi lukea vaikkapa täältä: ”Mortal Lease”.)

Perinteisimmillään sonetissa on 14 säettä, jotka jakautuvat kahteen osaan.Ensin tulee kaksi nelisäkeistä säkeistöä eli oktaavi ja lopuksi kaksi kolmisäkeistä säkeistöä eli sekstetti, joka usein tuo mukanaan näkökulman muutoksen. Tätä jakoa Vannesluoma korostaa sarjan kolmannessa osassa ”All is sweet”, jossa alun tumma jännite purkautuu, kun näkökulma äkisti vaihtuu huikeaan scat-lauluun ja koko yhtyeen vapautuneeseen svengiin.

Vaikka Whartonin sonetit ovat kaikkea muuta kuin kepeä rakkauslaulujen kokoelma, on Vannesluoma onnistunut säveltämään vaativan tekstin ympärille elävää laulujazzia, johon jää runsaasti tilaa yhtyeelle ja sooloille. Vannesluoma on moni-ilmeinen laulaja, tarkka ja ilmeikäs tekstin tulkitsija ja taidokas improvisoija. Lisäksi sarjan viidennen osan bulgarialaisella kansansävelmällä Vannesluoma tavoittaa uskottavasti ja luontevasti kansanlaulun sävyjä.

Mortal Lease” on luovaa jazzin keinojen käyttämistä niin laulajalta kuin vahvasti soittavalta yhtyeeltä. On hämmästyttävää, kuinka 1900-luvun alun brittiläinen korkeakirjallinen runous kääntyy yli sata vuotta kirjoittamisensa jälkeen suvereenin omaperäiseksi musiikiksi, joka on yhtä aikaa ainutlaatuista ja kuitenkin selkeästi jazzia. ”Mortal Lease” kuuluu tämän vuoden huippujen joukkoon (ja Valon kuvia -blogin tämän vuoden kuuntelusuositusten listalle: Vuoden valinnat 2023.)

Josefiina Vannesluoma & Mortal Lease: Mortal Lease (Flame Jazz Records, 2023)
Josefiina Vannesluoma, laulu, Mikael Myrskog, piano, Nathan Francis, basso, Ville Luukkonen, rummut + Sampo Kasurinen, alttohuilu, klarinetti, tenorisaksofoni


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.