Kenneth Jimenez: Sonnet to Silence (We Jazz, 2023)

Kenneth Jimenez. Kuva: Emiliano Zúñiga

Syntyjään costaricalainen basisti Kenneth Jimenez on asuu New Yorkissa ja on siellä asettunut osaksi free jazzin liepeillä elävää musiikkikenttää, josta Jimenez nettisivuillaan mainitsee soittokumppaneikseen esimerkiksi Tony Malabyn, Joe Morrisin, Harry Sjöströmin ja Ingrid Laubrockin kaltaisia taiteilijoita. Jimenezin ensimmäisellä albumilla saksofoneja soittaa kuubalainen Hery Paz, joka on hänkin osa tätä samaa luovaa maisemaa. Jimenez ja Paz ovat minulle uusia muusikoita, mutta kvartetin pianisti Angelica Sanchez ja erityisesti Tomasz Stańkon viimeisillä levyillä soittanut rumpali Gerald Cleaver ovat jo tutumpia nimiä, monipuolisesti nykyjazzissa toimivia soittajia molemmat.

Sonnet to Silence” vaikuttaa olevan tietyllä tapaa, ellei nyt vanhanaikainen, niin ainakin ajattomalta kuulostava levytys. Vaikuttaa siltä, että kvartetti on astellut studiolle ja todennäköisesti (tarkemmat levytystiedot puuttuvat levykannesta) äänittänyt suhteellisen nopeasti seitsemän Jimenezin säveltämää kappaletta ilman erityisiä kokeiluja tai musiikin ulkopuolelle viittaavia teemoja. Tällä tavoinhan on vuosikymmenten varrella syntynyt lukematon määrä hienoja jazzlevyjä.

Levyn avaava levollinen “Dos Tazas”, kiireisesti svengaava “Mr. Shipping” ja kollektiiviselta improvisaatiolta vaikuttava tiivis kolmeminuuttinen  “Ojo de Buey” ovat erinomaisia esimerkkejä siitä elävän organismin aineenvaihduntaa muistuttavasta vapaasta vuoropuhelusta, johon vain taitava jazzyhtye kykenee. Jimenezin ajattoman kuuloinen basso, Pazin levollinen saksofoni (huilukin soi hienosti yhdellä raidalla), Sanchezin harkittu piano ja Cleaverin monitahoisesti svengaavat rummut – siinä ovat tämän erinomaisen kvartetin ainesosat. 

Kenneth Jimenez on myös vakavasti otettava valokuvaaja, jonka  kauniita mustavalkoisia kuvia, suurin osa ilmeisesti kotimaasta Costa Ricasta, voi tutkia Jimenezin nettisivujen “photo projects” -osiosta (kenneth jiménez bassist, composer, photographer).

Kenneth Jimenez: Sonnet to Silence (We Jazz, 2023)
Kenneth Jimenez, basso, Hery Paz, tenorisaksofoni, huilu, Angelica Sanchez, piano, Gerald Cleaver, drums

Sonnet to Silence” on hieno jatko We Jazzin Amerikan yhteistyölle ja se liittyy Valon kuvia -blogin kuuntelusuositusten listalle: Vuoden valinnat 2023.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.