Kaksi kotimaista – Perko & Tonight At Noon

Jukka Perko: Streamline Jazztet (Blue Note, 2012)

Saksofonisti Jukka Perko palaa uuden yhtyeensä uudella levyllä virsien jälkeen vaihteeksi selväpiirteisen jazzin pariin. Pääosassa ovat hyvin valitut jazzstandardit, kuten Dave Brubeckin säveltämä ja Miles Davisin versiona tunnetuksi tullut avausraita ”The Duke” tai Bud Powellin ”Un Poco Loco”.

Streamline Jazztet on kvartetti, joka soittaa nimensä veroisesti tyylikkään virtaviivaista jazzia. Lee Konitzin viileät soundit eivät ole sille lainkaan vieraita, vaan cool jazzin mestari kuuluu varsinkin Perkon hauraan hapuilevassa alttosoundissa.

Amerikkalaisten jazzsävelmien lisäksi levyllä kuullaan myös versiot Unto Monosen ”Satumaasta” (”Fairy Land”) ja Onni Laihasen hienosta sävelmästä ”Rantakoivun alla” (”Under the Birch Tree”). Molemmista syntyy enemmän hienostunutta jazzia kuin kotimaista nostalgiaa. Varsinkin ”Rantakoivun alla” koskettaa; ”Satumaa” on lopulta liian kulunut melodia todella vaikuttaakseen. Kolmantena kotimaisena ja ainoana uutena sävellyksenä Teppo Mäkysen ”Irwin Did” svengaa vikkelästi Ornette Colemanin hengessä ja yhteys suomalaiseen renttuiskelmään on ohut.

Levyn erinomaisen selkeä äänitys erottelee instrumentit luonnollisesti ja tuo kauniisti esille akustisen jazzkvartetin soundin; Teemu Viinikaisen kitaran herkät vivahteet, Ville Herralan basson tummanluontevan soundin ja Teppo Mäkysen rumpujen melodisen dynamiikan. Sanalla sanoen yhtye kuulostaa levyllä todella hyvältä ja elävältä.

Tonight At Noon: People, Stories & Dreams (Prophone Finnish Jazz, 2012).

Rumpali André Sumeliuksen johtama Tonight At Noon-yhtye keskittyi alunperin tulkitsemaan basisti Charles Minguksen musiikkia, mihin yhtyeen Minguksen sävellyksestä napattu nimikin viittaa. Lisäksi yhtyeen erinomainen debyyttilevy ”To Mingus With Love” (2011) koostui kokonaan mestaribasistin musiikista.

Nyt kvintetti on kehittynyt tribuuttibändistä uuteen suuntaan. Yhtyeen toisella levyllä ei olekaan yhtään Mingus-sävellystä, vaan levylle on valittu yhtyeen saksofonistien Mikko Innasen ja Jussi Kannasteen sekä urkuri Mikko Helevän sävellyksiä. Yhtyeen alkuperäisen innoittajan vaikutus on toki edelleen kuultavissa niin melodioissa kuin värikkäässä yhtyesoitossa.

Esikuvansa lailla Tonight At Noon kurkottaa vapaasti moniin suuntiin. Kvintetti porhaltaa avauksen (”A Dream with Billy and Jacob”) hilpeästä afrojazzista päätöksen Sun Ra-henkiseen hoilaukseen (”Cat Piss Blues”) ja pysähtyy välillä myös Mingus-pysäkeillä. Synkeä ”Ballad of the Baron” tihkuu varhaisen Minguksen musiikin tunnelmia ja ”Bernhard” lainailee rennosti vanhan jazzin poljentoa ja kieltä.

Yhtyeen edellisen levyn tutut Mingus-sävelmät innostivat välittömästi. Toisen levyn originaalit sytyttävät hitaammin, mutta yhtä kaikki ”People, Stories & Places” on svengaavaa ja ajattoman kuuloista musiikkia. Yhtyeen tasaisen varmasta suorituksesta esille nousee erityisesti Jukka Eskolan ilmeikäs trumpetti.

Julkaistu Pohjolan Sanomissa 12.11.2012.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: