Kaksi levyä laulujazzia

Mia Simanainen 2012

Tamperelainen Eclipse Music on viime vuosina julkaissut rohkeasti musiikkia, joka liikkuu varsin kaukana valtavirran musiikin keskinkertaisuudesta. Levymerkin artisteja ovat mm. omaperäinen Elifantree-trio ja pianisti, säveltäjä Kari Ikosen hieno Karikko-yhtye. Ikonen on mukana myös kahdella Eclipse Musicin viime vuoden lopulla julkaisemalla laululevyllä.

Mia Simanainen & Ahava: Matka (Eclipse Music, 2012).

Laulaja Mia Simanaisen ja Ahava-yhtyeen levy Matka nostaa esille suomalaisen modernin lyriikan ensimmäisiin vaikuttajiin kuuluneen Helvi Juvosen (1919-1959), sillä levyn seitsemästä laulusta neljä on sävelletty Juvosen luonnonvoimaisiin runonäkyihin. Muista teksteistä vastaavat Saima Harmaja, Miira Sippola ja Mia Simanainen itse.

Ilmeisen kirjallisista lähtökohdistaan huolimatta Matka on enemmän kuin vain laulettua runojen tulkintaa. Levy on toimivan jazzyhtyeen soittamaa moniulotteista musiikkia, jonka voima lepää sävellysten ja svengaavan yhtyetyöskentelyn varassa. Sävellyksillä, joista kuusi on Simanaisen ja yksi Ikosen, on kaikilla on oma ilmeensä, mikä tekee levystä vaihtelevan ja kiinnostavan kokonaisuuden.

Simanaisen kuulaan kaunis ääni nostaa laulujen tekstit tarkasti esille ja välillä ääni kietoutuu yhtenä instrumenttina osaksi koko taitavan yhtyeen soundia. Ahava yhdistää luontevasti jazzyhtyeen ilmaisun ja suomalaisen runouden; syntyy poikkeuksellisen omintakeinen nykyjazzin ja kirjallisuuden yhdistelmä.

Slo Motive: Arrival (Eclipse Music, 2012).

Kari Ikonen on siis mukana myös Slo Motive-trion uutuudella Arrival. Slo Motiven kokoonpano on harvinainen; sähköpianoa ja ja vanhoja analogisia syntesoijia soittavan Ikosen lisäksi yhtyeeseen kuuluvat laulaja Sanni Orasmaa sekä erilaisten lyömäsoitinten ja sähköinstrumenttien äärellä rikkaita soundimaailmoja rakentava Abdissa Assefa.

Kansainvälisiin yhteyksiin urallaan panostanut Orasmaa on jäänyt Suomessa toistaiseksi turhan tuntemattomaksi muusikoksi. Hän on opiskellut Itävallassa ja työskennellyt sittemmin sekä muusikkona että pedagogina Helsingissä ja New Yorkissa. Slo Motiven viime syksynä tekemä Jazzliiton kiertue toi kuitenkin Orasmaan musiikkia esille hieman laajemmin Suomessa.

Slo Motiven Arrival on sekin vahvasti koko yhtyeen levy, vaikka enemmistö sävellystyöstä ja laulujen sanoituksista onkin Orasmaan käsialaa. Parin Ikosen ja koko yhtyeen nimiin merkittyjen sävellysten lisäksi levyn päätteeksi kuullaan versio Rogers-Hart klassikosta It Never Entered My Mind.

Nimensä veroisesti trio työstää hypnoottisen hitaasti liikkuvia, suorastaan valuvia äänimaisemia, joissa sähköiset soundit ympäröivät Orasmaan tummanvarmaa lauluääntä. Ensikuulemalta hahmottomalta maalailulta vaikuttanut musiikki alkaa useamman kuuntelun jälkeen elää. Slo Motiven musiikki sytyttää ehkä hitaasti, mutta palaa sitten pitkään hiljaisella ja vahvalla liekillä.

Julkaistu Pohjolan Sanomissa 22.1.2013


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.