Keith Jarrett: Somewhere

jarrett
Taiteen arvottamisessa pidetään usein uuden etsimistä arvokkaampana kuin tutun ja turvallisen tason säilyttämistä. Toisaalta myös oman äänensä ja luonteenomaisen ilmaistapansa löytäneitä taiteilijoita arvostetaan.

Kun Antti Tuuri julkaisee jokasyksyisen romaaninsa, kukaan tuskin odottaa mitään erityisen uutta, eikä kukaan ei ole yllättynyt.

Kirjailijan uskolliset lukijat nauttivat uutuuden tuurimaisuuksista omassa rauhassaan, vaikka joku kriitikko jossain saattaa epäillä, oliko jälleen uuden kirjan julkaiseminen aivan välttämätöntä.

Amerikkalainen jazzpianisti Keith Jarrett on Tuurin kanssa samassa sarjassa, sillä Jarrett julkaisee uusia levyjä säännöllisesti, eikä levyillä ole enää tarjottavana mitään uutuuksia. Varsinkin Jarrettin trio yhdessä basisti Gary Peacockin ja rumpali Jack DeJohnetten kanssa on eräs jazzin pitkäikäisimmistä ja myös aktiivisimmista yhtyeistä.

Trion ensimmäinen levytys ilmestyi jo kolmekymmentä vuotta sitten ja sittemmin ECM-levymerkki on julkaissut triolta parikymmentä levytystä, joista tuoreimpana neljä vuotta sitten Sveitsissä äänitetyn livelevyn ”Somewhere”. Kuulijalla olisi siis hyviä perusteita omaksua nuiva ennakkoasenne ja epäillä koko uuden julkaisun mielekkyyttä.

Jarrettin levystä on kuitenkin vaikea olla pitämättä, sen verran taidokasta ja moni-ilmeistä musiikkia tälle ilmeisesti kokonaisen konsertin tallentavalle äänitteelle sisältyy. ”Somewhere” alkaa Jarrettin heleällä pianosoololla ”Deep Space”. Se muuntautuu kekseliäästi Miles Davisin sävellykseksi ”Solar”, joka muun yhtyeen liittyessä mukaan löytää jännittävästi jännitteisen svengin.

Konsertti jatkuu vanhalla 1930-luvulta peräisin olevalla balladilla ”Star Fell On Alabama”, jonka melodian ympärillä Jarrettin piano suorastaan hyväillen leikittelee. Myös Harold Arlenin säveltämä”Between Devil And The Deep Blue Sea” on vanha sävellys, alun perin New Yorkin Cotton Clubilla esiintyneelle Cab Callowaylle sävelletty standardi. Jarrett tietää kappaleen kuuluneen myös Thelonious Monkin ohjelmistoon ja lisää ilkikuriseen introonsa kuin ohimennen Monk-sävyjä.

Konsertti huipentuu Leonard Bernsteinin West Side Storysta poimittujen sävellysten ympärille. Aluksi trio tulkitsee levyn nimikappaletta uskollisena laulun alkuperäiselle melodialle. Hillitystä balladijazzista muotoutuu pikku hiljaa lähes kaksikymmentä minuuttia kestävä hypnoottinen jami, joka lopulta häipyy hiljaisuuteen ja antaa tilaa svengaavalle versiolle sävellyksestä ”Tonight”. Lopuksi trio viittaa vielä Miles Davisin suuntaan ja soittaa trumpetistin ohjelmistoon kuuluneen balladin ”I Thought About You”.

Jarrettin triolevytys on siis sikäli yllätyksetön, että kuulija tietää etukäteen, mitä saa kuullakseen, jos on jo aikaisemmin tutustunut trion levyihin. Trion musiikki on kuitenkin niin ajatonta ja yhteissoitto niin saumatonta kuin pitkään yhdessä soittaneiden huippumuusikoiden kesken saattaa olla, että pohdiskelu uudesta ja vanhasta on turhaa.

Keith Jarrett Trio: Somewhere (ECM Records, 2013)

Julkaistu Pohjolan Sanomissa 19.7.2013

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.