Livejazzia, visuaalista musiikkia ja Vesalan perintöä

Timo Lassy, saksofoni ja Antti Lötjönen, basso, Tampere Jazz Happening 2013

Timo Lassy, saksofoni ja Antti Lötjönen, basso, Tampere Jazz Happening 2013

Timo Lassy Band: Live With Lassy (Schema Records, 2013)

Timo Lassy Band juhli ”In With Lassy”-albuminsa julkaisua järjestämällä kolmen illan loppuunmyydyn pienoisfestivaalin Helsingin Dubrovnik-klubilla lokakuussa 2012. Julkaisukeikoilta tallennettiin konserttilevytys ”Live With Lassy”, joka on saatavilla vain LP-levynä.

”Live With Lassy” on lujasti svengaava konserttiäänitys, jolla yhtyeenjohtajan lisäksi nousevat esille eritoten sähköpianoa soittava Giorgios Kontrafouris ja intensiivinen rumpali Teppo Mäkynen.

Mukaansatempaavana esiintyjänä tunnettu kvintetti onnistui tallentamaan levylle julkaisukeikkojen lämpimän ja tiiviin tunnelman, mitä levyn äänikuvassa varsin kuuluville nostetut yleisön äänet ja reaktiot korostavat. Levy on realistinen konserttidokumentti, joka kirkkaasti ylittää pelkän matkamuiston rajat.

Plop: per se (Fiasko Records, 2013)

Saksofonisti Mikko Innasen, basisti Ville Herralan ja rumpali Joonas Riipan Plop-trio julkaisi ensimmäisen levynsä vuonna 2009. Esikoisen nimi oli filosofiaan viittaavasti saksaksi ”An sich”. Syksyllä ilmestynyt toinen levy onkin sitten luonnollisesti sama latinaksi eli ”per se”.

Livelevyn koulupoikahuumorilta maistuvan nimivalinnan takaa paljastuu vankkaa musiikillista asiaa. Kolmikon free jazz virtaa vapaasti ja musiikista syntyy vahva mielikuva muusikoiden keskinäisestä vuoropuhelusta ja ajatusten vaihdosta. Keskustelu on välillä hapuilevaa, välillä rosoista, jopa ärhäkkääkin, mutta koko ajan lähellä jazzin svengaavaa ydintä.

Myös ”per se” on julkaistu vain LP-levynä. Vinyylin esiinnousu lienee musiikin striimauspalvelujen ja muun nettijakelun nostattama vastaliike, joka korostaa levyn arvoa ja asemaa konkreettisena esineenä.

Oddarrang: In Cinema (Edition Records, 2013)

Rumpali Olavi Louhivuoren johtama Oddarrang luo uusimmalla levyllään visuaalisia mielikuvia synnyttävää musiikkia. Se on ymmärrettävää, sillä levy liittyy läheisesti nuorten suomalaisten ohjaajien lyhytelokuviin.

Rauhallisesti avautuva kaunis musiikki sävyttyy Osmo Ikosen sellon ja Ilmari Pohjolan pasuunan lämpimillä sävyillä. Lähinnä Louhivuoren säveltämien tarinoiden kaari jännittyy vähien eleiden hiljaisuudesta koko yhtyeen rockhenkiseen pauhuun.

Sound & Fury: Pulsacion (Ektro Records, 2013)

Suomalaisen jazzin merkittävimmän säveltäjän, rumpali Edward Vesalan (1945-1999) ennenaikainen kuolema jätti jälkeensä suuren aukon. Jälkeen jäi myös runsaasti levyttämättömiä sävellyksiä, joista Vesalan viimeisen vuosikymmenen tärkein yhtye Sound & Fury on nyt julkaissut albumin.

Orkesteriin kuuluu vanhoja Vesalan aikaisia soittajia, kuten kitaristi Jimi Sumén, saksofonistit Jorma Tapio ja Pepa Päivinen sekä uusia jäseniä, kuten Vesalan rumpujensoiton perinnettä hienosti jatkava Ilmari Heikinheimo.

Vesalan puoliso ja yhteistyökumppani Iro Haarla on sovittanut musiikin Sound & Furyn nykyiselle 9-henkiselle versiolle. ”Pulsacion” tulvii vesalamaisten sävelmien jylhää syvyyttä, solistien vahvaa improvisointia ja ison yhtyeen lujasti iskevää voimaa.

Julkaistu Pohjolan Sanomissa 31.1.2014.

On pakko hieman motkottaa levyarvioni esillepanoa Pohjolan Sanomissa. Juttu oli sinänsä taitettu hienosti ja näyttävästi. Mukana oli yllä näkyvä valokuva ja kuvat esiteltyjen levyjen kansista.

Sitten kuitenkin lehden keksimä otsikko ”Koulupoikahuumoria ja vesalamaista jylhää syvyyttä” nostaa otsikkoon pikkuasian, siis tuon koulupoikahuumorin. Kuvaajan nimikin oli jäänyt mainitsematta ja kuvateksti ei kerro kuvan olevan peräisin Tampere Jazz Happeningista, ei suinkaan levynjulkaisukeikalta.

Katso lehtileike: Posarin juttu.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.