Vesalan perintö elää

Säveltäjä, lyömäsoittaja, yhtyeenjohtaja Edward Vesala (1945 – 1999) oli suomalaisen jazzin oman tien kulkija ja omintakeinen monipuolisuusmies. Hänen laajaan tuotantoonsa kuuluu parikymmentä omaa levyä ja toinen mokoma levytyksiä rivimiehenä. Vesala oli suomalaisen jazzin ensimmäisiä kansainvälisiä nimiä, jonka yhteistyökumppaneita olivat mm. Peter Brötzmann ja Jan Garbarek. Tärkein Vesalan eurooppalaisista kumppaneista oli puolalainen trumpetisti Tomas Stanko. Vesalan ja Stankon kiinteän yhteistyön tuloksia olivat Stankon nimissä julkaistut levyt ”Twet” (1974), ”Balladyna” (1975),  ”Almost Green” (1978)  sekä Vesalan vuonna 1976 äänitetyt ”Satu” ja ”Rodina”.

Vesalan 1980-luvun työpajoista syntyi eräs hänen tärkeimmistä yhtyeistään, Sound & Fury. Yhtyeessä soitti vuosien varrella kaikki suomalaisen musiikin merkittävät improvisoijat Pentti Lahdesta Raoul Björkenheimiin. Sound & Fury julkaisi saksalaisella ECM-merkillä neljä hienoa levytystä, joista ensimmäisen (”Lumi”, 1986) englantilainen musiikkilehti Wire valitsi 1980-luvun kymmenen tärkeimmän levytyksen joukkoon.

Vesalan perintö elää edelleen suomalaisessa jazzissa, mistä on osoituksena kaksi hänen hengessään tehtyä tuoretta levytystä. Kolmen eri sukupolven soittajista koostuva Nordic Trinity on valinnut Vesalan musiikin kolmannen levynsä teemaksi ja tallentanut kokonaisen levyllisen Vesalan sävellyksiä. Juhani Aaltonen oli pitkään Vesalan läheinen työtoveri ja hän onkin pätevä Vesalan jyhkeiden melodioiden vahva tulkki. Erityisen vaikuttavasti soi Aaltosen huilu avausraidalla ”The Wind”, mutta myös Aaltosen tenorisaksofonilla soittamat improvisaatiot ovat yhtä lailla mietittyä ja viisasta musiikkia.

Rumpali Klaus Suonsaari taitaa syvällisesti Vesalan musiikkiin sopivan soundeja ja tilan rakentelua korostavan soittotyylin. Kolmikon täydentää nuorimpana kitaristi Mikko Iivanainen, jonka maalaa taustalla hienovaraisia siveltimenpiirtoja ja yltyy vasta sooloissaan ronskimpaan menoon. Kahdella raidalla on mukana myös Johanna Iivanainen. Hän herkistelee balladit ”Tahdon laulaa” ja ”Lapsellein”, jotka Irina Milan alunperin tulkitsi ”Rodina”-levylle.

Pianisti ja harpisti Iro Haarla oli Vesalan puoliso ja myös läheinen yhteistyökumppani; ehkäpä hän vaikutti tiedettyä enemmän Vesalan musiikkiin. Joka tapauksessa Haarla on tullut miehensä kuolemanjälkeen vakuuttavasti esille omalla musiikillaan, mistä ovat osoituksena mm. levytyssopimus ECM:n kanssa ja Jazzliiton Yrjö-palkinto (v. 2006). Haarlan suomalais-norjalainen kvintetti levytti ensimmäisen ECM-levynsä ”Northbound” vuonna 2005 ja tänä vuonna julkaistiin vihdoin seuraaja ”Vespers”.

Nimensä mukaisesti levy on tunnelmiltaan harrasta musiikkia, joka liikuskelee hissukseen ja mietiskellen. Rauhallisuudestaan huolimatta ”Vespers” välttää löysää tunteilua, eikä suinkaan alistu kivaksi sounditapetiksi. Päinvastoin Haarlan intensiivisen kauniista melodioista ja yhtyeen keskittyneestä soitosta kasvaa latautunutta, kuulijansa lujasti äärelleen vangitsevaa musiikkia. Haarlan kvintetti on hieno ja taitavasti yhteen hiileen puhaltava joukkue, joka studiossakin tavoittaa poikkeuksellisen vahvan ja koskettavan läsnäolon tunnun.

Nordic Trinity: Plays the Music of Edward Vesala. (KSJazz 2011)
Iro Haarla Quintet: Vespers. (ECM 2011)

Julkaistu Pohjolan Sanomissa.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: