Korvien puhdistusta

Saksofonisti Mikko Innanen on varmasti suomalaisen jazzkentän moni-ilmeisimpiä muusikoita, joka on mielellään mukana hyvin monenlaisissa taiteellisissa ympäristöissä. Hän on yhtä lailla kotonaan svengaavassa nykyjazzissa kuin keskellä musiikin rajoja uhkarohkeasti koettelevia kokeiluja. Innanen on mukana kahdella levyuutuudella, jotka hyvin havainnollistavat tätä laaja-alaisuutta.

Halme, Korpipää, Innanen: PIKNIK

Hepa Halmeen (saksofoni, huilut), Mikko Innasen (saksofonit ja muut äänilähteet) ja Teemu Korpipään (elektroniikka) ”PIKNIK”-levy koostuu 22 lyhyehköstä raidasta, eräänlaisista ääni-installaatioista, joista lyhimmät ovat vain vajaat puoli minuuttia kestäviä välähdyksiä. Kolmikko koostaa vähäeleisen musiikkinsa saksofonin törähdyksistä, sekalaisista soundikatkelmista, itsepäisesti hakkaavista rytmeistä, kolinoista, narinoista ja suhinoista.

Näin syntyy ohikiitäviä ja oudosti kiehtovia äänimaisemia, jotka ovat mainiosti linjassa kannen epäterävien Polaroid-kuvien kanssa. Levyn kuulijalle voisi hyvin antaa kuunteluohjeen: Älä yritäkään ymmärtää, vaan käytä puhdistusaineena keskinkertaisen valtavirran puuduttamille korville. Ja vaikka ”PIKNIK” ei kovin usein valikoituisi kuunneltavaksi, on musiikkitarjonnan monimuotoisuuden vuoksi pelkästään hyvä, että myös nämä ääniseikkailut on uskallettu tallentaa ja julkaista.

Delirium: Green Side Up

Mikko Innasen perinteisempää jazzpuolta edustaa suomalais-tanskalainen Delirium-yhtye, joka on toiminut jo yli kymmenen vuotta. Innasen lisäksi yhtyeessä soittavat Kasper Tranberg (trumpetti), Jonas Westergaard (basso) ja Stefan Pasborg (rummut). Kvartetti on julkaissut nyt kolmannen levynsä ”Green Side Up”, joka jatkaa edeltäjiensä (”Delirium”, 2002 ja ”Eclexistence”, 2005) jalanjäljillä vahvan svengin ja improvisaation maailmoissa.

Delirium soittaa silkkaa jazzia, elämänmakuista ja rehevää. Sen musiikilliset juuret ovat ilmeiset, sillä Deliriumin musiikissa kohtaavat niin Ornette Coleman, Charles Mingus, Duke Ellington kuin vapaan improvisaation kahlitsematon henkikin. Delirium välttää kaikkea pikkusievää kaunomaalailua ja läiskii musiikkinsa kuultavaksi ronskin leveällä siveltimellä. Yhtye on kuitenkin niin taitavien muusikoiden kollektiivi, että se onnistuu samalla tavoittamaan laajan musiikillisen sävyasteikon. Kvartetti toisaalta svengaa vapautuneesti ja toisaalta säilyttää intensiteettinsä myös hitaammassa, balladimaisessa ilmaisussa.

Halme – Innanen – Korpipää: PIKNIK (Fiasko Records, 2011)
Delirium: Green Side Up (ILK Music, 2011)

Julkaistu Pohjolan Sanomissa 24.10.2011.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: