Koulujen joulujuhlista – vielä kerran

Tornion Seminaarin koulun joulujuhlasta 2006

Vääntö koulujen joulujuhlista ja niille sopivasta paikasta näyttää vain jatkuvan. YLE jatkaa uutisointia aiheesta, vaikka kyse on oikeastaan hyvin yksinkertaisesta jutusta. Koulun joulujuhlan ainoa sopiva pitopaikka on koulu. Koulun joulujuhla on koko koulun syyslukukauden päätösjuhla, johon kaikkien koulun oppilaiden ja henkilökunnan jäsenten täytyy olla helppo osallistua.

Se ei ole hengellinen tilaisuus, eikä koskaan jumalanpalvelus. Kirkko tilana viittaa väistämättä uskontoon ja siten väistämättä aiheuttaa osalle oppilaista ja henkilökunnasta ongelmallisen tilanteen. Näitä ovat muiden kirkko- ja uskontokuntien edustajat ja uskontokuntiin kuulumattomat.

Koulun järjestäjän, siis kunnan, koulun johtajan, siis rehtorin ja opettajien velvollisuus on kohdella kaikkia näitä eri taustojen oppilaita tasapuolisesti sekä rakentaa yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Juhlan järjestäminen kirkossa sulkee osan ulkopuolelle, eikä vaihtoehtoisen ohjelman järjestäminen jossain toisessa heille ole mikään koulun yhtenäisyyttä rakentava ratkaisu.

Koulun joulujuhlaan koulussa sopivat mainiosti myös jouluevankeliumin tulkinta joulukuvaelman muodossa tai Enkeli taivaan -virsi. Näiden joulun alkuperäisestä sanomasta muistuttavien ohjelmien lisäksi koulun joulujuhlaan koulussa sopivat tontut, kevyet joululaulut, Korvatunturi ja humoristiset joulunäytelmät. Siis se joulun satu, joka myös on osa suomalaista jouluperinnettä.

Työskentelin luokanopettajana lähes neljäkymmentä vuotta, eikä koskaan missään koulussa joulujuhlaa järjestetty kirkossa. Olisinkin ollut opettajana pulassa, jos en olisi saanut kirjoittaa ja ohjata joulupukkifarsseja oppilaiden esitettäväksi. Nehän eivät olisi kirkossa esitettäväksi sopineetkaan.

Varsinaista joulukirkkoa, siis jumalanpalvelusta, ei kukaan ole kieltämässä. Se vain järjestetään erillään lukukauden päätösjuhlasta ja siihen osallistuvat kirkkoon kuuluvat oppilaat. Tästä tosiasiasta huolimatta koko juttu on saanut liian suuret mittasuhteet poliitikkojen takia. Ainakin Sari Essayah, Petteri Orpo, Katri Kulmuni ja Hannu Hoskonen ovat persujen pelossa osoittaneet johtajuuden puutetta ja tahallisilla väärinymmärryksillään vain lietsoneet kohinaa koulun joulujuhlien ympärillä.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.