The Bad Plus: Activate Infinity (Edition Records, 2019)

The Bad Plus, Reid Anderson, Dave King & Orrin Evans. Kuva: Edition Records

Vuonna 2000 perustettu Bad Plus on varmasti eräs jazzin tunnetuimmista pianotrioista. Yhtye kuuluu myös pianotriojen ilmaisun merkittävien kehittäjien joukkoon. Yhtye on laajentanut pianotriojen ohjelmistoa soittamalla versioita monien popin ja rockin puolelta tuttujen artistien musiikista, kuten ABBA, David Bowie, Nirvana, Johnny Cash ja Bee Gees. Vuonna 2014 Bad Plus julkaisi versionsa Igor Stravinskin baletista “Tulilintu” albumilla “The Rite of Spring” (Sony Masterworks, 2014).

Sen sijaan monien jazzyhtyeiden ydinohjelmistoon kuuluvia jazzstandardeja trio soittaa harvoin, vaikka trion alkuperäinen pianisti Ethen Iverson sen ohjelmiston hyvin tunteekin. Iversonin asiantuntemukseen voi käydä tutustumassa hänen blogissaan Do the Math, joka kuuluu jazzblogien kaikkein terävimpään kärkeen.

Bad Plus ei suinkaan ole pelkkä cover-bändi, vaan kaikki yhtyeen jäsenet ovat osallistuneet omilla sävellyksillään yhtyeen ohjelmiston luomiseen ja useat yhtyeen albumeista koostuvat täysin omasta tuotannosta. Aggressiivisesti päällekäyvä, levoton, rajoja rikkova ja enemmänkin indie-rockin kuin perinteisen jazzin hengessä soitettu musiikki nosti trion viime aikojen suosituimpien jazzyhtyeiden joukkoon.

Kuvaavaa trion asemalla on, että pianisti Iversonin lähtö yhtyeestä vuonna 2017 uutisoitiin laajasti tavalla, joka muistuttaa rock-yhtyeiden jäsenvaihdoksista kertovaa uutisointia. Yleensähän jazzyhtyeiden kokoonpanot vaihtelevat vapaasti ilman, että kukaan tekee asiasta sen suurempaa numeroa. Iverson siirtyi omiin projekteihinsa ja pianistiksi basisti Reid Andersonin ja rumpali Dave Kingin seuraan liittyi Orrin Evans.

Bad Plus levytti Iversonin kanssa kaksitoista studioalbumia ja vuonna 2018 ilmestyi ensimmäinen Evansin kanssa tehty levy “Never Stop II” (omakustanne, Edition Recordsin uusintajulkaisema). Sen nimi viittaa yhtyeen vuoden 2010 albumiin “Never Stop” ja luo jatkumoa yhtyeen kahden eri version välille. Nyt kuultavana on Edition Recordsin julkaisema trion toinen levy “Activate Infinity”.

Pianistin vaihdos kuuluu yhtyeen musiikissa. Nyt trio soi jotenkin sulavammin, kun aggressiivinen terä on vaihtunut lempeämpään otteeseen. Bad Plus svengaa nyt kepeämmin kuin ennen, mutta lähestyy samalla muita pianotrioja. “Activate Infinity” on noin 37 minuuttia kestävä tiivis ja tasainen kokonaisuus. Huomion kiinnittävät esimerkiksi melodinen avaus “Avail”, leikkisä “The Red Door” ja levyn päättävä balladi “Love Is The Answer”. Ja koko ajan Dave Kingin rumpujen soitto vangitsee rikkailla vivahteillaan.

Activate Infinity” ansaitsee paikan vuoden 2019 kuuntelusuosituksissa: Kuuntelussa 2019 -lista.

The Bad Plus: Activate Infinity (Edition Records, 2019)
Orrin Evans, piano, Reid Anderson, basso, Dave King, rummut

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.