Lindha & Fabian Kallerdahl: The Thrill Is Gone (Hoob Records, 2018)

Lindha & Fabian Kallerdahl. Kuva: Loui Kallerdahl

Ruotsalainen muusikkopariskunta Lindha ja Fabian Kallerdahl (laulu/ääni ja piano) esittävät tuoreella duolevyllään sekä vapaasti improvisoitua musiikkia että tulkintoja hyvin valituista lainakappaleista. Noin 37 minuuttia kestävän tiiviin albumin lainoja ovat Paul WilliamsinDream Away” (myös Frank Sinatran levyttämä), Duke Ellingtonin klassikko ”I Got It Bad And That Ain’t Good” sekä musikaalisävelmät ”Send In The Clowns” ja ”The Thrill Is Gone”. Nimikappale on peräisin 1930-luvun alusta ja sitä ovat tulkinneet mm. Ella Fidzgerald, Chet Baker ja Monica Zetterlund. (Kyse ei siis ole B.B.Kingin samannimisestä blueskappaleesta.)

Lindha Kallerdahl on äänitaiteilija, joka perinteisen laulun lisäksi käyttää ääntään instrumentin tavoin ja hyödyntää epäsovinnaisiakin tapoja tuottaa ääniä. Improvisaatioissa hän huutaa, mutisee, kuiskailee, kirkuu, huokailee ja tavoittelee väliin joikumaisia soundeja. Duetot ovat ilmeikkään äänitaiteen ja hienovaraisesti muokatun, pelkistetyn pianon yhteispeliä.

Laulajan ja pianistin apuna levyllä vierailevat basisti Josef Kallerdahl ja trumpetisti Emil Strandberg, kumpikin kahdella raidalla. Albumi jakaantuu turhan selvästi kahteen osaan. Sävelletyn materiaalin tulkinnat onnistuvat improvisaatioita vahvemmin. Näin herkkä popballadi ”Dream Away” sekä Strandbergin trumpetin värittämät ”The Thrill Is Gone” ja ”Send In The Clowns” ovat levyn parasta antia. Niillä hienot melodiat ja Kallerdahlin voimakas lauluilmaisu ovat vaikuttavassa tasapainossa.

Materiaalin hienoisesta epätasapainosta huolimatta levyyn kannattaa tutustua. Siispä lisään sen ”Vuoden valinnat 2018” -listalle.

Lindha & Fabian Kallerdahl: The Thrill Is Gone (Hoob Records, 2018)
Lindha Kallerdahl, ääni, Fabian Kallerdahl, piano, Josef Kallerdahl, basso, Emil Strandberg, trumpetti

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.