Here´s To Us: Animals, Wild and Tame (Hoob Records, 2018)

Here´s To Us – Susana Santos Silva, Josef Kallerdahl, Lisen Rylander Löve, Nils Berg. Kuva: Magnus Bergström

Here´s To Us on uusi ruotsalainen yhtye, jonka instrumenttivalikoimasta voi päätellä jo ennen levyn kuuntelemista, että kvartetti soittaa kamarijazziin päin suuntautuvaa musiikkia. Levykannen taustatiedot muovaavat nekin kuulijan odotuksia. Levyn sävellysten nimet perustuvat nimittäin Vilhelm Mobergin tunnettuun romaaniin ”Maastamuuttajat”, joka kertoo 1850-luvun ruotsalaisista Amerikan siirtolaisista.

Pitkän merimatkan siirtolaiset aikana yrittivät opetella englannin kieltä ja sävellysten nimet perustuvat heidän käyttämänsä oppikirjan kappaleiden otsikoihin, kuten “Djur, vilda och tama” (levyn nimikappale siis), ”Naturen och werlden” tai ”Wäxter och blommor”.  Syntyy mielikuvia rohkean ja lopullisen elämänmuutoksen tehneistä ihmisistä vakavassa elämäntilanteessa.

Animals, Wild and Tame” pitkälti täyttää ennakkotietojen synnyttämät musiikilliset odotukset. Erilaisista jazzyhteyksistä tunnettujen muusikoiden tiivis kamarikollektiivi soittaa rajoja ylittävää musiikkia, jossa solistin ja säestyksen, improvisoidun ja sävelletyn sekä jazzin ja nykymusiikin rajat kokonaan häipyvät. Vajaat neljäkymmentä minuuttia kestävä albumi tarjoaa musiikkia, jonka virsimäiset melodiat, hillityn rauhalliset tempot, hienovarainen ja saumaton kommunikaatio yhdistävät hallituksi kokonaisuudeksi.

Levy on ulkoisesti ja eleiltään vaatimaton, mutta musiikillisesti syvällinen  ja se päätyy Valon kuvia -blogin kuuntelusuositusten joukkoon Vuoden valinnat 2018 -listalle.

Here´s To Us: Animals, Wild and Tame (Hoob Records, 2018)
Josef Kallerdahl, basso, Lisen Rylander Löve, tenorisaksofoni, Nils Berg, bassoklarinetti, huilu, Susana Santos Silva, trumpetti


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.