Otis Sandsjö: Y-OTIS (We Jazz, 2018)

Otis Sandsjö. Kuva: Hagen Möller

Ruotsalainen saksofonisti Otis Sandsjö yhtyeineen on We Jazz -levymerkin ensimmäinen ulkomainen kiinnitys. Berliinissä toimivan saksofonistin yhtyeessä soittavat myös ruotsalainen basisti/tuottaja Frans Petter Eldh sekä itävaltalainen kosketinsoittaja Elias Stemeseder ja saksalainen rumpali Tilo Weber. Kansainvälistymisen lisäksi Sandsjön albumi merkitsee myös We Jazzin kurkottamista elektronisen musiikin suuntaan, siis vielä enemmän kuin Teppo Mäkysen 3TM-yhtyeen levyllä, joka yhdisti kiinnostavasti akustisia soittimia ja sähköääniä.

Sähköisistä soittimista huolimatta ”Y-OTIS” on hyvin kaukana esimerkiksi fuusiojazzin soundeista. Sen sijaan levyllä vallitsee avantgarden älyllinen henki, joka liikkuu täysin tavanomaisen ja tutun teema-soolot-teema -ajattelun ulkopuolella. Nyt jazzin ja elektronisen musiikin ainekset liukenevat itsepintaisen rytmin kannattelemiksi äänimaisemiksi, jotka kuultavat epäterävinä kuin värillisten lasikerrosten läpi. Sandsjön musiikki ei nosta mieleen suoria ja selviä vertailukohtia, vaan se on kiehtovan omaäänistä ilmaisua.

Y-OTIS” pääsee tietenkin tämän vuoden kuuntelusuositusten joukkoon: Vuoden valinnat 2018.

Otis Sandsjö: Y-OTIS (We Jazz, 2018)
Otis Sandsjö, saksofonit, klarinetti, koskettimet, Elias Stemeseder, kosketinsoittimet, Frans Petter Eldh, basso, koskettimet, Tilo Weber, rummut

Otis Sandsjö: YUNG
Sandsjön musiikki ja videon visuaalinen ilme pelaavat mielestäni hienosti yhteen.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.