Lina Nyberg: Anniverse (Hoob Records, 2022)

Lina Nyberg Band. Kuva: Elvira Glänte

Ruotsalainen laulaja, säveltäjä ja yhtyeenjohtaja Lina Nyberg on julkaissut vuonna 1993 alkaneella levytysurallaan jo 22 albumia, kun uusin ”Anniverse” (Hoob Records) nyt ilmestyy. Uuden levyn teemana on ajan kuluminen ja kokonaiseen vuodenkiertoon viittaava musiikki syntyi poikkeuksellisella tavalla. Nyberg pyysi yhtyeensä jäseniä kirjoittamaan muistiin kymmenen sanaa, jotka he mielikuvissaan liittävät eri kuukausiin.

Näiden sanojen avulla Nyberg kirjoitti laulutekstejä, joihin muusikot ja myös Nyberg itse sävelsivät uusia lauluja. Sävellyksistä muodostui yhdessä kolmen lainakappaleen kanssa laulusarja, joka alkaa tammikuusta (”Januari”) ja päättyy joulukuuhun (”Dear December”). Kappaleita on kuitenkin vain yksitoista, sillä Nybergin jazzmarssi ”The February March” kattaa nokkelasti kaksi kuukautta yhdellä iskulla.

Lainakappaleet edustavat aivan eri genrejä ja sitovat musiikkiin uusia merkitysten kerroksia. Huhtikuun kappale on paljaaksi riisuttu ja elektronisten efektien sävyttämä ”April in Paris”. Monen muunkin jazzmuusikon tulkitsemasta standardista siirrytään saumatta toukokuulle ja klassisen laulun maailmaan. Svengaavan ilotteleva ”Maj” perustuu Robert Schumannin liediin ”Im wunderschönen Monat Mai”, jonka tulkinta on nyt varsin kaukana perinteisestä liedin ilmaisusta. Kolmas lainaus on Earth, Wind & Fire -yhtyeen ”September”, hitti 1970-luvun alusta, josta yhtye luo itsensä näköisen tulkinnan.

Huhtikuun kappale on paljaaksi riisuttu ja elektronisten efektien sävyttämä ”April in Paris”.

Anniverse” on vahvojen laulujen vahva kokoelma. Jännittävien lainakappaleiden lisäksi myös omat sävellykset toimivat, esimerkiksi ”June” ja ”Julian” ovat surumielisen koskettavia lauluja. Marraskuun laulu ”November” on Nybergin käsialaa, mutta teksti on 1800-luvun alussa vaikuttaneen englantilaisen runoilijan Thomas Hoodin teksti. Lontoon synkkää syksyä humoristisesti kuvaavasta runosta syntyy suorastaan hilpeän hyväntuulisesti svengaavaa jazzia ja Nyberg pääsee esittelemään scat-laulajan taitojaan.

Nybergin yhtye on soittanut yhdessä lähes viisitoista vuotta, mikä kuuluu yhtyeen koko ”aineenvaihdunnassa”, siis siinä saumattoman dynaamisessa vuorovaikutuksessa, jolla soittajat muovaavat vaihtelevat sävellykset jänteväksi kokonaisuudeksi. Lina Nyberg itse onnistuu olemaan yhtäaikaa sekä yhtyeen jäsen eli muusikko muiden joukossa sekä yhtyettä johtava omaperäinen ääni.

Anniverse” kuuluu vuoden tähän mennessä parhaimpien julkaisujen joukkoon, siis myös Valon kuvia -blogin Vuoden valinnat 2022 -listalle.

Lina Nyberg: Anniverse (Hoob Records, 2022)
Lina Nyberg, laulu, Cecilia Persson, piano, David Stackenäs, kitara, Josef Kallerdahl, basso, Peter Danemo, rummut

Lina Nyberg Band: ”Dear December”

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.