Little North: Finding Seagulls & Familiar Places (April Records, 2021 & 2022)

Little North. Kuva: Søren Rønholt

Pianotrio on jo pitkään ollut eräs jazzin suosituimmista kokoonpanoista. Pianotrioja ja levyjä ilmestyy niin paljon, että voi hyvällä syyllä ihmetellä, riittääkö kaikilla merkityksellistä sanottavaa. Pianon, basson ja rumpujen kolmikko on kuitenkin kiehtova kokoonpano, joka tuntuu avaavan lähes loputtomasti mahdollisuuksia. Pianotriot soittavatkin monenlaista musiikkia, perinteisestä svengistä minimalistisiin toistoihin ja free jazziin saakka.

Varmaan juuri pianotrion valtavan joustavuuden takia uusia yrittäjiä maailmalla riittää. Eräs itselleni uusi tuttavuus on tanskalainen Little North, jonka viimeisimmät albumit ovat nyt blogin esittelyssä. ”Finding Seagulls” ilmestyi viime vuonna ja tuorein levy ”Familiar Places” julkaistaan tämän kuun lopussa. Yhtyeen jäsenet pianisti Benjamin Nørholm Jacobsen, basisti Martin Brunbjerk Rasmussen ja rumpali Lasse Jacobsen ovat kolmekymppisiä muusikoita, joita trion lisäksi yhdistävät yhteiset opiskeluvuodet. Kaikkien kiinnostus ulottuu myös jazzia laajemmalle indie-rockin ja muiden vaihtoehtojen suunnalle, mikä epäilemättä kuuluu Little Northin jazzin ilmeisimpiä keinoja välttelevässä ilmeessä.

Little North on monien modernien pianotriojen tapaan hyvin kollektiivinen yhtye. Kun molempien albumien kaikki sävellykset on merkitty koko yhtyeen nimiin, on ilmiselvästi kyse nimenomaan yhtyeen musiikista. Lisäksi jako solistin ja säestäjien välillä on useimmiten epäolennaista, vaikka toki melodiaa soittava piano kiinnittää ensimmäisenä kuulijan huomion. Erinomainen näyte tällaisesta koko yhtyeen vahvasta ilmaisusta on ”Finding Seagulls” -levyn jännittävä ”Horses”.

Trio suuntautuu enemmän vaikkapa indie-rockin kuin ns. perinteisen jazzin suuntaan. Se ei siis juuri harrasta svengiä, eikä varsinkaan bluesia. (Tämän tuon esille vain tosiasiana, en suinkaan negatiivisena arvosteluna.) Moni yhtyeen kappaleista saattaisi toimia myös laulettuna, niin vahvoja melodioita trio osaa säveltää. Yhtye osaa kasvattaa jännitteisiä draaman kaaria, mistä vanhemman levyn ”Invoke” ja uuden levyn e.s.t.-henkinen ”Tide” ovat esimerkkejä. Toisaalta trio saattaa vangita kuulijansa myös hiljaisen, lähes pysähtyneen minimalismin keinoin, kuten uuden albumin “It´s Beginning To Rain Again” osoittaa.

Vieraat laajentavat molempien levyjen soundia. Anna Rebekka Rossin sello syventää ”Annan” teemaa ”Finding Seagullsilla” ja ”Familiar Places” esittelee kaksikin vierasta. Ruotsalaisen Viktor Spasovin kuulas kitara soi kolmella kappaleella ja Kasper Tranbergin ilmeikäs trumpetti karhentaa mukavasti ”Calystegian” sointia. Little North soittaa molemmilla levyillä melodista, selkeän levollista ja usein surumielistä musiikkia. Kun musiikin äkkiväärät kulmat on hiottu enimmäkseen piiloon, saattavat trion otteet kuulostaa huolimattomasti kuunneltuina tasapaksuilta, mutta tarkempi paneutuminen paljastaa kyllä Little Northin musiikin hienovaraiset sävyt ja viileän kauneuden. Näin Little North on raivannut itselleen mielekkään tilan kaikkien pianotriojen joukossa.

Molemmat albumit kuuluvat Valon kuvia -blogin Vuoden valinnat 2022 -listelle.

Little North: Finding Seagulls (April Records, 2021)
Benjamin Nørholm Jacobsen, piano, Martin Brunbjerk Rasmussen, basso, Lasse Jacobsen, rummut + Anna Rebekka Rosa, sello

Little North: Familiar Places (April Records, 2022)
Benjamin Nørholm Jacobsen, piano, Martin Brunbjerk Rasmussen, basso, Lasse Jacobsen, rummut + Kasper Tranberg, trumpetti, Viktor Spasov, kitara


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.