Anders Hagberg: North (Prophone Records, 2020)

Anders Hagberg. Kuva: andershagberg.se

Pohjoismaisen jazzin tuntomerkkeinä on yleisesti pidetty esimerkiksi läpikuultavia soundeja, kansanmusiikin vaikutteita ja tilan tunnetta. Pohjoinen soundi liittyy jazzin suuressa jaossa mieluummin viileän kuin kuuman puolelle ja rytmit henkivät mieluummin talvisten maisemien avaruutta kuin katujen urbaania kiihkoa. Ruotsalaisen huilistin Anders Hagbergin uuden kvartettilevyn musiikki asettuu vaivattomasti tähän musiikilliseen lokeroon, mihin levyn nimikin jo vahvasti viittaa.

Hagbergin kauniisti soiva huilu on levyn pääosassa heti avauskappaleen ”Islands of the North” dramaattisista ensisuhahduksista lähtien. Huilu muotoilee levyn levollisen kuulaat melodiat ja huilu vastaa suurimmasta osasta levyn sooloista. Kolmella kappaleella Hagberg tarttuu sopraanosaksofoniin ja vaikka sopraanonkin soundi on viileä, rikastuu levyn äänimaailmaa uusilla sävyillä. Tästä hyvä esimerkki Pariisin Montmartresta vaikutteensa saanut kepeästi keinahteleva ”Avenue Junot”.

Toki myös pianisti Joona Toivanen pääsee esille sekä lyyrisenä solistina, esimerkkeinä edellä mainittu Pariisi-kuva ja levyn rytmisesti vahvin raita ”Four Three” että oivaltavana säestäjänä, esimerkkinä ”Melodic Modes” ja sen tummat jysähdykset. (Toivanen on kuvannut myös levyn sisäkannen kuvat äänitysstudiolta) Kun levy kuitenkin keskittyy soolojen sijasta enemmän koko yhtyeen yhteispeliin, on muun kvartetin tärkeimpänä roolina säestää ja rakentaa lyyristä ilmapiiriä, minkä he tekevätkin tavattoman vivahteikkaasti ja taidokkaasti. Johannes Lundbergin kontrabasso soi luonnollisen lämpimästi ja Helge Andreas Nordbakken luo lyömäsoittimillaan pienillä eleillä tilaa ja liikettä.

North” on kaunis ja herkillä yksityiskohdilla herkutteleva kokonaisuus, joka kansanmusiikin vaikutteineen ja maisemamaalauksineen jatkaa (tuskin kuitenkaan laajentaa) pohjoismaisen jazzin syvää perinnettä. Siinä mielessä levyn hieno kansikuva, värivalokuvauksen pioneerina tunnetun Saul Leiterin räntäsateinen tuokion New Yorkin kaduilta vangitseva ”Red Umbrella”, on moniselitteinen valinta.

Pimenevää syksyä valaiseva albumi kuuluu tietysti blogin kuuntelusuositusten listalle Valon kuvia -blogi suosittelee 2020.

Anders Hagberg: North (Prophone Records, 2020)
Anders Hagberg, huilut, sopraanosaksofoni, Joona Toivanen, piano, Johannes Lundberg, basso, Helge Andreas Nordbakken, lyömäsoittimet

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.