Luovasti vibrafonilla

Panu Savolainen

Vibrafoni on eriskummallinen ja harvinainen instrumentti, jonka valtakunnan virtuoosin viitta on kauan levännyt yksin Severi Pyysalon hartioilla. Parin viime vuoden aikana on esille kuitenkin noussut uusi, varteenotettava vibrafonin taitaja Panu Savolainen.

Sattui niin mukavasti, että molemmat vibrafonistit ovat nyt esillä tuoreilla levyillä, joissa on muitakin mielenkiintoisia yhtäläisyyksiä kuin yhteinen soitin. Molemmilla levyillä esiintyy näet vibrafonin, basson ja rumpujen muodostama trio ja molemmat levyt on tallennettu konserteissa eri puolilla maata Suomen Jazzliiton kiertueilla.

Herd-yhtyeessä soittavat Panu Savolaisen lisäksi basisti Mikko Pellinen ja rumpali Tuomas Timonen, kaikki suomalaisen jazzin uusimman sukupolven edustajia. Vuonna 2009 perustettu yhtye voitti viime kesänä uusien eurooppalaisten jazzyhtyeiden European Jazz Competition- kilpailun. Yhtye käytti saamansa palkintorahat talvella 2011 äänitetyn debyyttilevyn kustannuksiin ja omakustanteinen ”Live!!” ilmestyi aiemmin syksyllä.

Vaikka Herdin musiikki on kamarimusiikillisesti virittynyttä, se on kieliopiltaan selvää jazzia; svengi ja improvisoidut soolot leimaavat musiikkia vahvasti. Panu Savolainen nousee luonnollisesti kolmikosta eniten esille sekä melodioiden tulkkina että solistina, mutta ”Live!!” on silti myös koko yhtyeen levy. Trion soitto henkii herkkää keskinäistä kuuntelua, valpasta hereillä oloa ja kommunikaatiota.

Levyn ohjelmistokin rakentuu kaikkien kolmen muusikon hienoista sävellyksistä, jotka ovat paljon enemmän kuin pakolliset teemanpätkät esitysten alussa ja lopussa. Erityisen vahvoina mieleen jäävät Savolaisen tummasävyinen avausraita ”Moldau” ja Pellisen surumielisen kaunis ”Dreams & Fears”. ”Live!!” on esikoislevyksi harvinaisen tasapainoinen ja kypsä kokonaisuus, jonka perusteella yhtyeeltä ja sen jäseniltä on lupa odottaa paljon.

Severi Pyysalo puolestaan on jo aikapäiviä sitten lupauksensa lunastanut, eikä hänen valtaisa tekninen taituruutensa enää yllätä. Hän on armoitettu virtuoosi, joka luo vibrafonillaan vangitsevan kekseliästä ja luovaa musiikillista sisältöä. The Monknersissa soittavat vielä Timo Hirvonen (sähköbasso) ja Jussi Lehtonen (rummut); monesta muustakin yhteydestä tuttu komppipari, joka kiidättää trioa ärhäkän energisesti.

”Lay Back and Listen!” on lähinnä yhtyeen jäsenten sävellyksistä koostuva ja mielenkiintoisesti vaihteleva kokonaisuus. Ainoa lainakappale on vanha standardi ”If I Should Lose You”, jonka melodian Pyysalo niin hienostuneesti muotoilee. The Moknersin konserttilevy on onnistunut dokumentti omaperäisestä triosta ja sen jäsenten taidoista niin solisteina kuin saumattomasti yhteen hiileen puhaltavina joukkuepelaajina.

Herd: Live!! (Herd Trio, 2011)

The Mokners: Lay Back and Listen! (Abovoice, 2011)

Ilmestynyt Pohjolan Sanomissa 22.12.2011

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: