Jazzia ja iskelmää raikkaasti yhteen

herd_jazzbasilli_cd_front_2013bbSuomalaisen populaarimusiikin mielenkiintoisiin omaperäisyyksiin kuuluu 1950-luvun puolivälin tienoilla alkanut jazzin ja iskelmämusiikin yhteen sulautuminen. Myöhemmin jazziskelmän nimen saanut hyväntuulisesti svengaava uusi laulumusiikki syntyi vuonna 1956 Brita Koivusen levytyksestä ”Suklaasydän” ja päättyi vajaat kymmenen vuotta myöhemmin tangon ja rautalankamusiikin esiinmarssiin.

Koivusen lisäksi jazziskelmän tunnetuimpiin levyttäjiin kuuluivat vaikkapa Laila Kinnunen, Vieno Kekkonen, Helena Siltala ja Annikki Tähti. Jazziskelmä on noussut jälleen julkisuuteen tuoreena ja aikkaana, kun laulaja Aili Ikonen ja Herd-trio ovat levyttäneet joukon iskelmäklassikoita vahvasti jazzillisina versioina.

Ikosen ja Herdin levy ”Jazzbasilli” on samalla kunnianosoitus nimenomaan Laila Kinnuselle, sillä levyn yhdestätoista raidasta peräti seitsemän kuului Kinnusen ohjelmistoon. Näihin Kinnusen tunnetuksi tekemien laulujen joukkoon kuuluvat mm. ilkikurinen ”Pojat”, tummana balladina hehkuva ”Valoa ikkunassa” ja reipas nimikappale, joka on yllättävä cover-versio pianisti Horace Silverin hard-bop-sävelmästä ”The Preacher”. Levyn lopusta löytyy sanattomaksi lauluksi sovitettu ”Kellä kulta, sillä onni”, jossa Ikosen taitavasti kuiskimat vispiläimitaatiot on nokkelasti napattu Kinnusen levytyksestä vuodelta 1958.

”Jazzbasilli” laajentaa reviiriään myös alkuperäisen jazziskelmän ulkopuolelle. Katri Helenan läpimurtokappaleena kaiken kansan tutuksi tullut ”Puhelinlangat laulaa” nousee lentoon vibrafonijohdannon jälkeen ja svengaa sitten hengästyttävästi. Juha ”Watt” Vainion klassikosta ”Kotkan poikii ilman siipii” muotoutuu nelikon hienovaraisessa käsittelyssä pakahduttavan kaunis ja pysäyttävä kohokohta koko levylle.

Herd-trio (Panu Savolainen, vibrafoni, Mikko Pellinen, basso ja Tuomas Timonen, rummut) on omana itsenäänkin toimiva yhtye, jonka kuuntelevan yhteispelinsä avulla pystyy tekemään iskelmistäkin notkeasti elävää jazzia. Lisäksi yhtyeen lämpimän akustinen soundi istuu mainiosti yhteen levyn ehdottoman tähden, laulaja Aili Ikosen kuulaan kauniin lauluäänen kanssa. Vähillä eleillä Ikonen jalostaa iskelmät ja niiden usein kliseiset tekstit monivivahteiseksi ja vapaasti liitäväksi jazzlauluksi.

HERD & Aili Ikonen: Jazzbasilli (Majava Music, 2013)

Julkaistu Pohjolan Sanomissa 14.10.2013.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.