Marraskuuta, maisemia ja saksofonin poltetta

Nassaun Fasaani Joensuussa 18.11.2014
Nassaun Fasaani Joensuussa 18.11.2014

Aki Rissanen & Jussi Lehtonen Quartet: With Dave Liebman (Ozella Music, 2014)

Mestari-oppipoika-asetelma ei lainkaan havaittavissa, kun nuoren polven suomalaisset jazzmuusikot Aki Rissanen (piano), Jori Huhtala (basso) ja Jussi Lehtonen (rummut) kohtaavat opettajansa, amerikkaisen saksofonistin ja pedagogin Dave Liebmanin (s.1946). Kotimaisella kolmikolla on yllin kyllin taitoa ja näkemystä, jotta eri sukupolvet voivat asettua tasavertaisina taiteilijoina samalle viivalle. Eikä amerikkalaisella ja eurooppalaisella jazzkäsitykselläkään näytä olevan niin kovin suurta eroa.

Liebmanin kuumasti polttavat julistukset asettuvat kiinnostavasti rinnan Rissasen viileämmän etsiskelyn kanssa. Kun kaiken taustalla komppipari Huhtalo-Lehtonen kantaa, elää ja svengaa dynaamisesti, syntyy kohtaamisesta levykokonaisuus, joka on kansitaidetta myöten vahvaa työtä. Vain sisäkannen yhtä aikaa yli- ja alivalottuneet muotokuvat eivät yllä samalle korkealle tasolle.

Nassaun Fasaani: Return (Fredriksson Music, 2014)

Rumpali Toni Porthenin ja saksofonisti Joonatan Raution luotsaama, kenties kieli poskella nimetty, Nassaun Fasaani soittaa vetävää jazzfunkia. Kvintetti svengaa hyväntuulisesti komppiryhmän kolmikon vauhdittamana, kun Juho Kivivuoren napakka basso liittyy joustavasti osaksi Porthenin rumpujen ja Abdissa Assefan lyömäsoittimien paikoin räiskyvää yhteispeliä.

Joonatan Rautio vastaa levyn sävellyksistä ja kunnostautuu myös sekä sävellystensä tarttuvien melodioiden ilmeikkäänä tulkkina että viiltävän intensiivisenä solistina. Myös Jussi Fredriksson nousee esille, varsinkin hänen sähköpianonsa ilahduttaa kekseliäänä sooloäänenä. Nassaun Fasaanin kaltainen musiikki on kuitenkin parhaimmillaan elävänä kuultuna, sillä vetäväkään groove ei tallennettuna täysin tavoita konserttielämyksen läsnäolon tuntua.

Harri Kuusijärvi Koutus: Koutus (Sibelius Academy, 2014)

Pellon Lankojärveltä kotoisin olevan harmonikkataiteilija Harri Kuusijärven Koutus-triossa soittavat Kuusijärven lisäksi kitaristi Veikki Virkajärvi ja Elifantree-yhtyeestä tuttu rumpali Tatu Rönkkö. Hurjimmillaan trio maalaa alkuvoimaisia maisemakuvia ja sekoittaa progerockin, nykymusiikin ja jazzinkin elementit villiksi myrskyksi.

Toisaalta kun trio hiljentyy herkistelemään, henkii musiikki kuulasta kesäyön valoa. Moneen eri suuntaan avautuva Koutus ei antaudu helposti genre-rajojen kahleisiin, vaan se on luokiteltava yksinkertaisesti mielenkiintoisen, jännittävän ja siis hyvän musiikin lokeroon.

Joona Toivanen Trio: November (Cam Jazz, 2014)

Marraskuu (”November”) on talven odotukseen pelkistyneen maiseman kuukausi, jonka hämäryydestä vähäinenkin valon kajastus erottuu selvästi. Pianisti Joona Toivasen trion vähäeleinen levytys kieltämättä henkii nimensä mukaista hiljaista valoa ja riisutun syksyistä tunnelmaa.

Joona Toivasen lisäksi triossa ovat mukana hienovaraisen kauniilla soundilla soittava basisti Tapani Toivanen ja moni-ilmeinen rumpali Olavi Louhivuori. Kauan yhdessä toiminnut trio soi kuin yhtenä instrumenttina ja työstää tarkoin harkituin vedoin surumielisen kaunista musiikkia. Vaikka maailmassa lienee jo liian monta lyyrisen herkkää pianotrioa, on ”November” niin taiten, jopa loisteliaasti toteutettua musiikkia, että levyn julkaiseminen on täysin perusteltua.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.