Kohti uusia suuntia – Moskus: Mestertyven

Moskus: Mestertyven (Hubro Music, 2014)

Moskus: Mestertyven (Hubro Music, 2014)

Norjalaisen Moskus-trion toinen levytys ”Mestertyven” (Google-kääntäjän mukaan suomeksi Mestarivaras) on vuonna 2012 niinikään Hubro-merkillä ilmestyneeseen ”Salmesykkel”-esikoislevyyn verrattuna selkeä askel uuteen suuntaan. Debyyttilevy, hieno levy toki sekin, seurasi pitkälti pohjoismaisen jazzin ja nykyajan pianotriojen perinteitä, mutta uutuus liikkuu jännittävästi aivan omaperäisessä ja jopa ennenkuulemattomassa maastossa.

”Mestertyven” koostuu yhdestätoista kappaleesta, joista suurin osa kestää vain pari kolme minuuttia, pisinkin raita vain viisi minuuttia. Jazzesityksiksi harvinaisen lyhyet kappaleet äänitettiin Risørin vanhassa puukirkossa ilman tarkkoja ennakkosuunnitelmia kiertueilla ja harjoituksissa syntyneiden ideoiden pohjalta.

Tiiviit kappaleet keskittyvät yhteen ideaan ja näkökulmaan kerrallaan, eikä pitkiin jaaritteluihin ja kehittelyihin jää aikaa. Kappaleiden lyhyestä kestosta huolimatta trion musiikki rakentuu usein minimalistisen toiston avulla rakennetun jännitteen varaan. Rajat sävellyksen ja improvisaation sekä solistin ja kompin välillä katoavat kokonaan. Syntyy kirkkaassa valossa loistavia aforistisen pelkistettyjä ääniveistoksia.

Moskus: Mestertyven (Hubro Music, 2014)

Anja Lauvdal, piano, Fredrik Luhr Dietrichson, basso, Hans Hulkbækmo, rummut

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.