Mathias Algotsson: Home At Work Again (Slingan Music, 2018) – sulavaa cool jazzia

Mathias Algotsson. Kuva: Annika Falkuggla

Ruotsalaisen pianisti Mathias Algotssonin levy on kahdestakin näkökulmasta kamarijazzia. Se on sitä aivan konkreettisesti, sillä levy on äänitetty Algotssonin kotona. Hänen olohuoneeseen pystytetyssä studiossa musiikki tallentui intiimin lämpimänä ja luonnollisena. Rummuttoman kvartetin pienimuotoinen jazz käy kamarijazzista myös vähäeleisyytensä ja yksityiskohtiin herkästi paneutuvan ilmaisunsa puolesta.

Tyylillisesti Algotssonin musiikki on vaivattomasti ja sulavasti svengaavaa cool jazzia. Se edustaa siis tyyliä, jota Suomessa ei juurikaan soiteta, mutta jolla on Ruotsissa vahvat vuosikymmeniä kestäneet perinteet. Kvartetti arvostaa jazzin vakiintuneita hyveitä jopa siinä määrin, että tyylipuhtaasti esitetty musiikki ei pääse missään vaiheessa yllättämään kuulijaa.

Home At Work Again” on siis ajatonta jazzia, josta päällimmäisenä mieleen jää taitavan yhtyeen tarkka ja vivahteikas yhteispeli. Noin 37 minuuttia kestävän ja seitsemän Algotssonin sävellystä sisältävän tiiviin albumin parhaita paloja ovat kaunis Lee Konitz-henkinen avausraita ”From Time to Time”, rennosti svengaavat menoraidat ”Copenhagen” ja ”Jazzlines”. Kaikkein hienoin raita on kuitenkin kansanmusiikkivaikutteinen ”Attundafolk”, joka surumielisen kaunis melodia ja tulkinta jää vahvasti mieleen.

Mathias Algotsson: Home At Work Again (Slingan Music, 2018)
Mathias Algotsson, piano, Karl Olandersson, trumpetti, Klas Lindqvist, saksofoni, Svante Söderqvist, basso

Mathias Algotsson Kvartett: Copenhagen
Tallennus Essingen kirkosta Tukholmassa helmikuussa 2016.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.