OK:KO: Syrtti (We Jazz Records, 2019)

OK:KO, Raahen Rantajatsit 2017

OK:KO-yhtyeen toinen levy ”Syrtti” on sekä uuteen kurkottavaa musiikkia että jännittävästi koottu albumikokonaisuus. Levyn tunnistaa ilman muuta jazziksi heti ensikuulemalta, mutta samalla se jää kiinnostavasti valmiiden luokittelujen ja tuttujen tyylisuuntien ulkopuolelle. ”Syrtti” ei ole erityisesti kiinni hard-bopin perinteessä, ei cool jazzissakaan. Vankasti sävellyksiin perustuvana se tuskin käy free jazzista ja täysin akustisena fuusionkaan leimaa siihen on mahdotonta lyödä, eikä siinä tunnu olevan pohjoismaista viileyttäkään. OK:KO on siis ilahduttavasti oman ja raikkaan äänen äärellä.

Toki yhtye selvästi tuntee jazzin perinnettä, varsinkin John Coltranen henki liikuskelee levyn avaavalla nimikappaleella ja päätösraidalla ”Kiipeli”, luonnollisesti Jarno Tikan intensiivisissä saksofoniosuuksissa. ”Syrtti” ja ”Kiipeli” ovat levyn pisimmät kappaleet, joilla yhtyeellä on aikaa ja tilaa muuta levyä pidemmälle kerronnalle ja laajemmalle tarinan kaarelle. Tilaa on jopa irrottelulle, kun ”Kiipelin” lopussa OK:KO vihdoin vapautuu tuokioksi lähes perinteiseen jazzsvengiin.

Samalla nämä vankat esitykset rajaavat sisäänsä loput viisi lyhyempää raitaa. Näistä viidesta kappaleesta kaikki turha on karsittu pois, esimerkkeinä hurjasti kieppuva ”Piik” ja minimalistinen ”Soma”, jotka muista kappaleista poiketen ovat läpisävellettyjä (kuten Okko Saastamoinen kertoo Jazzkeittiön haastattelussa 31.1.2019). Huippukohtina jäävät mieleen ”Arizona” ja ”Full Pull”, joiden riemastuttavan kulmikkaat komppikuviot kulkevat kuin veitsen terällä, omaperäinen groove/svengi kuitenkin koko ajan käden ulottuvilla. Myös pianisti Toomas Keski-Säntin monivivahteiset soolot näillä kappaleilla innostavat.

Vangitseva ”Syrtti” on siis tiivis albumi ja erittäin onnistunut jatko mainiolle debyyttilevylle Land E. (AMP Music & Records, 2017). Viimeistään nyt uuden levynsä myötä OK:KO vakiinnuttaa paikkansa uuden jazzin etujoukoissa.

OK:KO: Syrtti (We Jazz Records, 2019)
Jarno Tikka, saksofoni, Toomas Keski-Säntti, piano, Mikael Saastamoinen, basso, Okko Saastamoinen, rummut


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.