Angles 9 – uljasta jazzia

"Injuries"-levyn kannessa on valokuvia Fridtjof Nansenin  retkikunnan matkoilta.

”Injuries”-levyn kannessa on vanhoja valokuvia Fridtjof Nansenin retkikunnan matkoilta.

Ruotsalainen saksofonisti Martin Küchen perusti Angles-yhtyeen vuonna 2007. Tuolloin yhtye oli sekstetti, joka kuitenkin laajeni myöhemmin oktetiksi ja otti käyttöön nimen Angles 8. Nyt yhtyeen nimestä voi päätellä, että uudella ”Injuries”-levyllä soittaa jo nonetti. Yhtyeenjohtajan lisäksi levyllä soittavat trumpetistit Goran Kajfeš ja Magnus Broo, pasunisti Mats Äleklint, saksofonisti Eirik Hegdal, vibrafonisti Mattias Ståhl, pianisti Aleksander Zethson, basisti Johan Berthling ja rumpali Andreas Werliin.

Levyllä on seitsemän Küchenin sävellystä, joista suurin osa avautuu rauhallisesti ja kaartuvat kärsivällisesti huipennukseensa. Laaja, noin 22 minuuttia kestävä ”A Desert On Fire, A Forest/I´ve Been Lied To” on tästä hieno esimerkki. Intensiivinen musiikki rakentuu selkeästi sävellysten varaan ja orkesterin kollektiivinen ponnistus nousee yksittäisiä soolo-osuuksia tärkeämmäksi, vaikka toki levyllä kuullaan myös vaikuttavia sooloja.

Nonetin musiikissa elää free jazzin henki, jossa rosoinen ilmaisu ja koskettava kauneus kulkevat käsi kädessä. Kuulijan korviin uljaasti vyöryvä mehevä soundi tuo paikoin mieleen Charlie Hadenin Liberation Music Orchestran emotionaalisen ja melodisesti vahvan musiikin. ”Injuries” on hieno ja tasapainoinen levytys. Tätä muhkeaa yhtyettä kuulisi mielellään myös elävänä konsertissa.

Angles 9: Injuries (Clean Feed, 2014)

Lisätietoja: Angles 9 – Facebook-sivu

Angles 9: Eti (Lublin Jazz Festiwal, 2013)

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.