Vinyylin viehätys – Radka Toneff & Steve Dobrogosz: Fairytales

Radka Toneff & Steve Dobrogosz: Fairytales (Odin, 1982)

Radka Toneff & Steve Dobrogosz: Fairytales (Odin, 1982)

Norjalainen laulaja Radka Toneff (1952 – 1982) levytti helmikuussa 1982 yhdessä pianisti Steve Dobrogoszin kanssa levyn ”Fairytales”. Albumi jäi saman vuoden lokakuussa itsemurhan tehneen laulajan viimeiseksi levytykseksi.

Levyn ohjelmisto on mielenkiintoinen sekoitus hyvin valittuja lainakappaleita ja duon omia sävellyksiä. Varsinaisia jazzstandardeja levyllä edustaa vain A-puolen päätösraita ”My Funny Valentine” ja B-puolen avaava ”Nature Boy”. Lisäksi levyllä kuullaan mm. Jimmy Webbin ”Moon Is A Harsh Mistress”, Elton Johnin ”Come Down In Time” ja Dudley Mooren ”Before Love Went Out Of Style”.

Toneff välttää laulajan kaikkea turhaa koristeellisuutta ja värittää ilmaisuaan pienillä eleillä. Myös Dobrogoszin pianosäestys soi pelkistettynä ja kuulaana. ”Fairytales” on siis hyvin suoraa, pelkistettyä ja vangitsevaa musiikkia.

Radka Toneffin varhaisesta ja traagisesta kuolemasta huolimatta (tai osaksi juuri sen takia) ”Fairytales” on kohonnut arvostetuksi klassikoksi, kulttilevyksikin. Levy on eniten myyty norjalainen jazzlevy ja se valittiin vuonna 2011 Morgenbladet-lehden asiantuntijaäänestyksessä kaikkien aikojen norjalaiseksi levyksi, siis kaikki genret huomioonottaen. Tuoreimpana tunnustuksena valitsi Jazznytt-lehti levyn syksyn 2014 numerossaan norjalaisen jazzin 50 keskeisimmän teoksen joukkoon.

Radka Toneff & Steve Dobrogosz: Fairytales (Odin, 1982)

Radka Toneff – Lonely Woman (live, 1982)

Videolla Radka Toneff laulaa Ornette Colemanin sävellyksen ”Lonely Woman”. Mukana ovat myös Arild Andersen, jonka hieno bassointro aloittaa esityksen sekä pianisti Jon Balke ja rumpali Alex Riel.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.