Vinyylin viehätys – Steve Coleman Group: Motherland Pulse (JMT, 1986)

Kun saksofonisti Steve Coleman kokosi yhtyeen ensimmäistä omaa levyään varten maaliskuussa 1985, hän valitsi oman ikäluokkansa kolmekymppisiä, tuolloin vielä suhteellisen tuntemattomia muusikoita. Tilanne muuttui viimeistään 1990-luvulla, kun Coleman itse nousi esille alttosaksofonistina sekä löyhän M-Base-kollektiivin ja oman Five Elements -yhtyeensä johtohahmona. Pianisti Geri Allen sekä yhdellä raidalla vieraileva laulaja Cassandra Wilson saavuttivat kumpikin näkyvän aseman nykyjazzin näyttämöllä.

Siinä missä Coleman ja Five Elements myöhemmin käyttivät usein sähköisiä soittimia ja funkista vauhtia hakevia rytmejä, 0n Colemanin debyyttilevy täysin akustista jazzia. Ensimmäisen levyn ideaan sopivasti Coleman seisoo uuden ja vanhan rajalla. Levyllä on kaksi räväkkää bebop-henkistä purkausta, perinnettä tuoreesti tulkitsevia svengiraitoja molemmat. Kitaristi Jean-Paul Bourellyn piikikäs teema “Irate Blues” potkaisee levyy liikkeelle energisesti ja “Cüd Ba-rith” (nimi viittaa Colemanin scifi-kiinnostukseen) esittelee levyllä vierailevan trumpetistin Graham Haynesin, jonka intensiivinen soolo on kappaleen kohokohta.

Toisaalta levyllä on kappaleita, joita mutkikkaat ja hiipivät rytmit jännittävästi kuljettavat. Näin jälkikäteen voi huomata, että ne suuntaavat Colemanin uran jatkoon Five Elementsin johdossa. Tähän joukkoon kuuluvat B-puolen avaava “No Good Time Fairies” ja levyn päättävä nimikappale “Motherland Pulse“. Edellisellä Cassandra Wilson tekee erään varhaisista (ehkä ensimmäisen?) esiintymisistään äänilevyllä ja nimikappaleella bassorummun itsepintainen groove huipentaa levyn kunnianosoitukseen Afrikalle ja sen rytmeille.

Motherland Pulse” on hieno levy, jolla ei ole yhtään huonoa kappaletta. Steve Colemanin saksofonisoundi oli tunnistettava jo debyyttilevyllä ja Geri Allenin pianosoolot sekä yhtyeen kokonaisvaltainen yhteistyö ilahduttavat. Levy ei näytä olevan Spotifyssa, mutta löytyy kyllä Youtubesta. Käytettyjä vinyylejä ja cd-versioita voi katsastella Discogs.com-sivustolta.

Steve Coleman Group: Motherland Pulse (JMT, 1986)
Steve Coleman, alttosaksofoni, Geri Allen, piano, Lonnie Plaxico, basso, Marvin “Smitty” Smith, rummut + Graham Haynes, trumpetti, Mark Johnson, rummut, Cassandra Wilson, laulu


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.