Nate Chinen: Playing Changes. Jazz for the New Century

Amerikkalaisen jazzkriitikon Nate Chinenin kirjan nimi ”Playing Changes” viittaa sekä improvisoivan solistin kulkuun sävellyksen sointukulun ohjaamana että tietenkin nykypäivän jazzin vaiheisiin maailman muutosten keskellä. Kirja kertoo etupäässä amerikkalaisesta jazzista ja sen keskeisistä nimistä trumpetisti Wynton Marsaliksesta saksofonisti Kamasi Washingtoniin, joita molempia on omana aikanaan luonnehdittu jazzin pelastajiksi.

Wynton Marsalis tuli jazzin eturiviin aikana, jolloin fuusiojazzin, avantgargejazzin ja ennenkaikkea rockin runtelema jazzin valtavirta oli kuivumassa tai oli ainakin virtaamassa kuihtuneena ja julkisuudelta piilossa. Tähän tilanteeseen musiikin pelastajaksi löydettiin nimenomaan Marsalis, jonka ideana oli nostaa jazz ”Amerikan klassisen musiikin” asemaan. Chinen kuvaa tätä Pyrrhoksen voitoksi, jossa jazz sai arvostetun aseman, mutta muuttui samalla vaarattomaksi ja hieman tylsäksi. Ja nyt tarvitaan taas pelastajaa, jota monet hakevat Kamasi Washingtonista ja hänen massiivisen ”Epic”-levyn spirituaalisesta jazzista.

Chinen haluaa maalata jazzista kuitenkin Messias-tarinoita moni-ilmeisemmän kuvan. Hän esittelee joukon 1990-luvulla ja 2000-luvun kahden ensimmäisen vuosikymmenen aikana jazzin kentälle nousseita muusikoita. Näin tarkemman esittelyn saavat esimerkiksi Brad Melhdau, Dave Douglas, Steve Coleman, Vijay Iyer ja Mary Halvorsen. Vaikka olen seurannut joidenkin kirjassa esiteltyjen muusikoiden uraa jo vuosia, sisältävät nämä esseemuotoiset esittelyt uuttakin tietoa, kuten pianisti Jason Moranin aktiivisuus musiikin ja nykytaiteen yhdistämisessä.

Omat kappaleensa saavat jazzin koulutus sekä jazzin ja hip-hopin tai muiden mustan tanssimusiikin muotojen yhteys. Sen sijaan eurooppalainen jazz jää kirjassa pieneen sivuosaan, vaikka Tomasz Stańko mainitaan ja Lontoon nuoren jazzin nykyinen kukoistus saa ansaitsemansa huomion. Kokonaan uutta tietoa on myös katsaus kiinalaisen jazzin kenttään, mutta kaikkiaan New York Timesin kriitikon näkökulma on perin amerikkalainen.

Kirjan jokaisen luvun yhteyteen Chinen on koonnut muutaman levyn suosituslistan ja lisäksi vielä kirjan loppuun laajemman 129 levyn luettelon 2000-luvun keskeisistä levyistä ”The 129 Essential Albums of Twenty-First Century (So Far)”.

Nate Chinen: Playing Changes. Jazz for the New Century. Pantheon Books, 2018.

Nate Chinen on amerikkalainen jazzkriitikko, joka on kirjoittanut New York Timesiin ja Jazz Times -lehteen sekä toimittanut jazzohjelmia radioasemille. Hyllystäni löytyy Newportin jazzfestivaalipomon ja tuottajan George Weinin omaelämäkerta ”Myself Among Others”, jonka toinen kirjoittaja Chinen on.

Lisätietoa: Playing Changes – kirjan nettisivuilla mm. edellä mainitun keskeisten levytysten listalta löytyvien levyjen arvioita.

Kategoria(t): Jazz, Kirjat Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.