2 x We Jazz – Olli Ahvenlahti & 3TM

Teppo Mäkynen Raahen Rantajatseilla kesällä 2015

Teppo Mäkysen uusi trio yhdessä Jussi Kannasteen ja Antti Lötjösen kanssa yhdistää akustisten ja sähköisten soittimien soundeja. 3TM liikkuu levollisesti akustisen kamarijazzin ja elektronisen musiikin rajamailla. Sähköiset äänet sekoittuvat luontevasti, usein jopa huomaamatta, akustisten äänien joukkoon. Siinä samalla syntyy jotain uutta ja ennenkuulematonta. Mieleen tulee esimerkiksi pianisti Vijay Iyerin ja trumpetisti Wadada Leo Smithin duolevy, jolla akustiset ja sähköiset soundit keskustelevat niin ikään huomaamattomasti.

Levyn tuplavinyylinä julkaistu versio on visuaalisesti onnistunut paketti, jonka täydentää Mäkysen mustavalkoisista valokuvahuomioista koottu lehtinen. Valitsin levyn vuoden 2017 parhaiden levyjen joukkoon: Vuoden valinnat 2017.

3TM: Form (We Jazz Records, 2017)
Teppo Mäkynen, rummut & äänet, Jussi Kannaste, tenorisaksofoni, Antti Lötjönen, basso

Olli Ahvenlahti Torniossa keväällä 2006

Pianisti ja säveltäjä Olli Ahvenlahti palasi akustisen jazzin ja omien jazzsävellysten pariin yllättävän pitkäksi venyneen tauon jälkeen, sillä hänen edellinen jazzlevynsä ilmestyi vuonna 1986. We Jazz Recordsin Matti Nives ja rumpeli Jaska Lukkarinen hoksasivat onneksi ihmetellä levyn viipymistä ja ehdottivat Ahvenlahdelle uuden materiaalin julkaisemista. Näin kvartettilevytys ”Thinking, Whistling” syntyi suhteellisen nopealla aikataululla Ahvenlahden ja Lukkarisen trion yhteistyönä .

Levyllä on yhdeksän Ahvenlahden viime vuosien aikana kirjoittamaa sävellystä, jotka hyvin sopivat levyn osuvan otsikon alle. Ahvenlahden sävellysprosessiin kuuluu olennaisesti viheltäminen ja levyn melodiat käyvät mainiosti myös taitavan viheltäjän ohjelmistoon. Toisaalta Ahvenlahti ja Lukkarisen trio tulkitsevat linjakkaat sävelmät hillitysti mietiskellen ja kuulijankin kannattaa lähestyä niitä ajatuksen kanssa. Jos vanhaa jakolinjaa käytetään, ”Thinking, Whistling” on siis mieluummin coolia kuin hottia.

Myös Ahvenlahden levy on visuaalisesti onnistunut. Sen kantta koristaa Eeva-Riitta Eerolan maalaus ”Marcel”, We Jazzin ja Helsinki Contemporary -gallerian välisen yhteistyön tulos. Vaikka levy ilmestyi vuonna 2017, lisäsin sen vuoden 2018 aikana päivittyvälle Vuoden valinnat 2018 -listalle.

Olli Ahvenlahti: Thinking, Whistling (We Jazz Records, 2017)
Olli Ahvenlahti, piano, Jussi Kannaste, tenorisaksofoni, Antti Lötjönen, basso, Jaska Lukkarinen, rummut

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.