Nathan Francis: Diamondback (Ajabu! Records, 2022)

Nathan Francis. Kuva: Antti Kevätlahti

Amerikkalainen basisti Nathan Francis tuli vuonna 2018 Suomeen opiskelemaan Sibelius-Akatemiassa ja jäi samalla tänne osaksi Helsingin jazzkenttää. Francisin raikas debyyttilevy ”Nathan Francis Quartet feat. Eero Koivistoinen” julkaistiin viime vuonna. Kun Francis keskittyi ensimmäisellä levyllään tulkitsemaan muiden sävellyksiä, astuu hän toisella levyllä esille myös jazzsäveltäjänä, sillä levyn yhdeksästä kappaleesta viisi on Francisin omia sävellyksiä. Loput kappaleet ovat standardeja (”I’ll Be Seiing You” ja ”You Are My Everything”) sekä jazzsävellyksiä (Cedar WaltoninUgetsu” ja yhtyeen rumpalin Aleksi HeinolanPlaya de las canteras”).

Kun saksofonisti Manuel Dunkel ja pianisti Riitta Paakki tulivat uudelle levylle Eero Koivistoisen ja Markus Niittysen tilalle, eivät yhtyeen ilme ja soundi siitä juurikaan muuttuneet. Genre ja tyyli säilyvät samana, kun kvartetti edelleen soittaa John Coltranen ja muiden 1960-luvun klassikoiden innoittamaa svengaavaa jazzia. Musiikki kuulostaa siis tutulta, eivätkä raja-aidatkaan ole vaarassa kaatua, mutta ensimmäisen albumin energia leimaa myös uutta levyä.

Nathan Francisista on nopeasti tullut suomalaiselle jazzkentälle uusi ääni, joka kuulostaa olevan syvällisesti kiinni jazzin perinteessä.

Vaikka koko albumi on tasaista työtä, jäi neljän viimeisen raidan kokonaisuus erityisen vahvana mieleen. Ensin Francis ja Dunkel tunnelmoivat duettona standardikappaleen ”I’ll Be Seiing You”, jonka jälkeen seuraa kolme koko kvartetin voimin soitetuttua raitaa: mehevä ”Too Little Blues”, kiihkeä ”Premonition” ja viimein rennon letkeä lopetus ”You Are My Everything”.

Nathan Francisista on varsin nopeasti tullut suomalaiselle jazzkentälle uusi ääni, joka kuulostaa olevan syvällisesti kiinni jazzin perinteessä. Oman kvartettinsa lisäksi Francisin bassoa voi kuulla esimerkiksi Aleksi Heinola Quintetin ja Alder Egon riveissä. Kiinnostava yhtye on myös Sir Garrison, jossa Francisin lisäksi soittavat saksofonisti Sami Leponiemi ja rumpali Okko Saastamoinen. Sir Garrison ja sen talvella ilmestynyt esikoislevy ”Let’s Call This” ansaitsevat myös tulla kuulluksi. Siksi sekä Nathan Francisin ”Diamondback” että Sir Garrisonin debyyttilevy pääsevät Valon kuvia -blogin Vuoden valinnat 2022 -listalle. Alla on myös videonäyte Sir Garrisonin soitosta.

Nathan Francis: Diamondback (Ajabu! Records, 2022)
Nathan Francis, kontrabasso, Manuel Dunkel, saksofoni, Riitta Paakki, piano, Aleksi Heinola, rummut

Sir Garrison – Change Of Trends


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.