Neobiont: Neobiont (Loumi Records, 2022)

Neobiont. Kuva:www.benediktjaeckle.com

Saksalais-sveitsiläinen Neobiont on nuoren polven muusikoiden kvintetti, joka julkaisi ensimmäisen albuminsa kesäkuussa 2022. Yhtyeen ja albumin nimi tarkoittaa suomeksi “vieraslajia“, joka on meillä ollut käsitteenä esillä vaikkapa lupiinin tai kurtturuusun kaltaisten kasvien yhteydessä. Ehkä nimi tässä yhteydessä liittyy erilaisten kulttuuri-ilmiöiden kohtaamiseen. Neobiontin johtohahmo, saksofonisti Benedikt Jäckle näkee, että mahdollisuus soittaa jazzia Euroopassa on erityinen lahja, yhtä aikaa haasteellinen tilanne ja taiteilijalle vastuullinen tehtävä.

Neobiont ottaa haasteen vastaan ja soittaa musiikkia, joka toisaalta selvästi nousee amerikkalaisen jazzin maaperästä ja toisaalta toteuttaa myös eurooppalaisen free jazzin ideoita. Erityisesti kahtena versiona (lyhyt ja pitkä) tallennettu Jäcklen sävellys “Alien Species” soi eurooppalaisella äänellä, mielleyhtymä esimerkiksi Juhani Aaltosen soundiin ei ole aivan kaukaa haettu. Sitten pianisti Leandro Irarragorrin kappale “Trodoon” puolestaan osoittaa, kuinka sujuvasti svengava jazz kuuluu sekin yhtyeen keinovalikoimaan.

Neobiontin kokoonpanona on sikäli harvinainen, että siinä soittaa kaksi rumpalia. Kölnissä noin vuosi sitten tallennettu video (katso alla) näyttää, että molemmat rumpalit soittavat tavallista rumpusettiä. Vaikka varsinkin kuulokkeilla kuunnellessa paljastuu, että rumpaleilla on hyvin samanlaiset roolit, on kaksi rumpalia kiinnostava lisämauste Neobiontin soundissa.

Neobiont on taitava ja miellyttävä tuttavuus, joka kuuluu Valon kuvia -blogin Vuoden valinnat 2022 -listalle.

Neobiont: Neobiont (Loumi Records, 2022)
Benedikt Jäckle, saksofonit, Leandro Irarragorri, piano, Jakob Obleser, basso, Jonas Esser, rummut, Jonas Kaltenbach, rummut

Lue lisää: www.benediktjaeckle.com, saksofonistin nettisivuilla esitellään myös muita kiinnostavia yhtyeitä, joissa Jäckle on mukana.

Neobiont – Mar

Neobiont Loft Cologne -klubilla Kölnissä heinäkuussa 2021


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.