Aki Rissanen: Trio Live (Edition Records, 2022)

Aki Rissanen, Oulu 2022

On selvää, että yhtyeiden tai muusikoiden asettaminen paremmuusjärjestykseen on tarpeetonta ja mahdotontakin. Silti haluan väittää, että Aki Rissasen trio on tällä hetkellä paras kotimainen jazzyhtye. Vaikka väite on muiden hienojen suomalaisten yhtyeiden kannalta epäreilu, ajatukselle on mielestäni vahvat perusteet. Aki Rissanen Trio on näet onnistunut luomaan niin omaäänistä ja korkeatasoista musiikkia, että se kuuluu pianotriojen joukossa kansainväliselle huipulle. Ja jos jazzissa kilpailtaisiin eri sarjoissa, olisi kilpailu juuri pianotriojen sarjassa kovinta. (Kuten sadan metrin juoksu yleisurheilussa. Lisäys 24.7.2022)

Kolmen studiolevyn jälkeen (täällä lisää levyistä: Amorandom, Another North ja Art in Motion) Aki Rissanen Trio on nyt julkaissut digitaalisen konserttialbumin “Trio Live“, jonka musiikki on tallennettu kesäkuussa 2018 Helsingissä (GLivelab) ja saman vuoden marraskuussa Rotterdamissa (LantarenVenster). Levyn kaikki kahdeksan kappaletta ovat peräisin trion studioalbumeilta. Konsertissa trio ottaa itselleen vapauden tulkita tuttuja kappaleita studiota laveammin ja konsertin mittaisen levyn (noin puolitoista tuntia) kappaleet ovat usein studioversioita selvästi pidempiä.

Lisääntyneestä kestosta huolimatta kuulijan aika ei käy pitkäksi, sillä hienosti äänitetty musiikki onnistuu välittämään konserttitilanteen jännitteen, trion soundin ja yhteispelin kuulijalle asti. Todisteesta käyvät “For Jimmy Giuffre” ja “Hubble Bubble“, jotka Teppo Mäkysen pitkä sooloveistos sitoo yhteen yhdeksi kaksikymmentä minuuttia kestäväksi seikkailuksi. “Trio Live” on vangitseva konserttitallenne, joka luonnollisesti kuuluu Valon kuvia -blogin Vuoden valinnat 2022 -listalle.

Aki Rissanen: Trio Live (Edition Records, 2022)
Aki Rissanen, piano, Antti Lötjönen, basso, Teppo Mäkynen, rummut

Aki Rissanen Trio, Oulu 2022

Aki Rissanen Trio: John’s Sons

Aki Rissanen Trio soittaa Jarmo Savolaisen sävellyksen “John´s Sons” “Helsingissä kesäkuussa 2018.


Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.