Matt Bauder & Day In Pictures – Night Shades

Matt Bauder & Day In Pictures: Night Shades (Clean Feed, 2014)

Matt Bauder & Day In Pictures: Night Shades (Clean Feed, 2014)

Amerikkalainen saksofonisti Matt Bauder (s.1976) kulkee jazzin kentän vasenta laitaa. Hän liikkuu siellä, missä free jazzin, kaikenlaisen kokeellisen avantgarden ja indie rockin polut risteilevät. Niinpä hänen soittokumppaneitaan ovat olleet mm. Anthony Braxton, Bill Dixon, Taylor Ho Bynum, Roscoe Mitchell ja Ken Vandermark.

Day In Pictures -kvintetti on eräs Bauderin monista projekteista. Yhtye julkaisi alkuvuodesta toisen levynsä ”Night Shades”, jolta paljastuu jazzin perinteitä kunnioittava nykyjazzyhtye. Yhtyeen keinovalikoimaan kuuluvat free jazzille ja vapaalle improvisoinnille ominaiset rujot soundit. Samalla yhtye hallitsee svengaavan jazzin keinot ja osaa piirtää hienovaraisia piirtoja.

”Night Shades” on vivahteikas levy, jolta voi kuulla Masada-yhtyeen mieleentuovaa poljentoa (”Octavia Minor”), rentoa perussvengiä (”Weekly Resolution”), yötunnelmissa hiipivää yllättävän perinteistä balladijazzia (”Starr Wykoff”), vapaasti kelluvaa free jazzia (”August and Counting”), tiheän jännittävää tunnelmaa (”Rule of Thirds”) ja tyyliteltyä New Orleans -poljentoa (”Night Shades”). Yhtyeen hallittu yhteispeli takaa sen, että albumista muotoutuu yhtenäinen kokonaisuus.

Matt Bauderin saksofonissä yhdistyvät vankan harteikas soundi ja vanhan jazzin lämpö, mitä Nate Wooleyn epäsovinnaisesti ja ahdistuneen särkyneesti soiva trumpetti oivallisesti täydentää. Pianisti Kris Davis jää turhan piiloon äänikuvan laidalle, mutta osoittautuu kuitenkin solistina älykkääksi ajattelijaksi ja jännittäväksi improvisoijaksi. Jason Ajemian ja Tomas Fujiwara on elastinen komppipari, jonka varassa levyn moni-ilmeisyys hengittää ja svengaa.

Matt Bauder, tenorisaksofoni, Nate Wooley, trumpetti, Kris Davis, piano, Jason Ajemian, basso, Tomas Fujiwara, rummut

Matt Bauder & Day In Pictures: Night Shades (Clean Feed, 2014)

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.