Dave Douglas & Uri Caine: Present Joys – aitoa juurimusiikkia

Dave Douglas & Uri Caine: Present Joys (Greenleaf Music, 2014)

Dave Douglas & Uri Caine: Present Joys (Greenleaf Music, 2014)

Sacred Harp” -laulu on alunperin Yhdysvaltojen Uuden-Englannin alueella 1700-luvun lopulla 1800-luvun alussa syntynyt tapa esittää hengellistä kuoromusiikkia. Sittemmin etelävaltojen maaseudulle siirtynyt ja siellä vieläkin elävä laulutapa perustuu erityisiin yksinkertaistettuihin nuotteihin, joiden avulla laulajat pystyvät laulamaan kuorona ilman varsinaista nuotinlukutaitoa tai musiikillista koulutusta.

Uudella levyllään ”Present Joys” trumpetisti Dave Douglas on hakenut innoitusta tästä vanhasta ja primitiivisestä perinteestä. Mutta Douglas ei olisi Douglas, jos hän olisi tyytynyt pelkkiin vanhojen sävelmien cover-versioihin. Albumin kymmenestä sävelmästä näet vain kolme on alkuperäisiä virsiä. Loput seitsemän kappaletta ovat Douglasin omia sävellyksiä, joiden suhde perinteiseen materiaaliin ei ole suoraviivainen.

Present Joys” on duolevy, jolla Douglasin kumppanina soittaa pianisti Uri Caine. Kaksikko on tehnyt vuosien varrella paljon yhteistyötä erilaisissa projekteissa. Virtuoosimaisen soittimenhallinnan ja improvisointitaidon lisäksi molempia muusikoita yhdistää avoin suhtautuminen erilaisiin musiikkiperinteisiin.

Uusi levy on jatkumo kaksi vuotta sitten ilmestyneelle ”Be Still” -levylle, jolla Douglas ensimmäisen kerran lähestyi jazzia amerikkalaisen hengellisen musiikin näkökulmasta. Alkuperäisten Sacred Harp -sävelmien pohjalta syntyneet kappaleet, ”Soar Away” ja ”Bethel” ovat jylhän yksinkertaisia virsisävelmiä. Myös Douglasin ”Supplication” on nimensä mukaisesti harras ja nöyrä. Sen sijaan nimikappale, vanha Sacred Harp -sävelmä ”Present Joys”, svengaa suorastaan huolettomasti ja jopa lainaa Charlie Parkerin syntistä ja urbaania bebopia (”Now´s The Time”).

Levyn päätös on vaikuttava, kun Uri Cainen herkkä ja abstrakti pianosoolo ”Old Putt” liukuu yhteen päätösraidan ”Zero Hour” kanssa. Yleisilmeeltään hillitty ”Present Joys” yhdistää vanhoja perinteitä ja älykästä improviointia. Levy on tiivis kokonaisuus, noin 42 minuuttia aitoa juurimusiikkia. Dave Douglas teki sen jälleen, nimittäin hienon ja moni-ilmeisen jazzlevyn.

Dave Douglas & Uri Caine: Present Joys (Greenleaf Music, 2014)

Dave Douglas & Uri Caine Torinon jazzfestivaaleilla 2014

Holly Springs Sacred Harp Convention: Present Joys

Alan Lomaxin vuonna 1982 tallentama esimerkki sacred harp -laulusta

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.