Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri: I (Eclipse Music, 2017)

Pauli Lyytinen

Saksofonisti Pauli Lyytinen on tullut tutuksi monista varsin epäsovinnaisista yhteyksistä. Esimerkiksi Elifantree ja Equally Stupid ovat molemmat sekä musiikkinsa että kokoonpanonsa puolesta jännittävästi kaukana tavanomaisesta. Sen sijaan nyt ensimmäisen albuminsa julkaissut Magnetia Orkesteri on suorastaan perinteinen jazzkokoonpano, samanlainen kuin Ornette Colemanin free jazzin peruskiviä muurannut klassinen kvartetti. Samalla Lyytinen on siirtynyt jazzin kentällä hieman keskemmälle ja soittaa yhtyeineen akustisen free jazzin perinteestä ammentavaa musiikkia.

Lyytisen sävellyksistä koostuva levy on monipuolinen kokonaisuus, joka tarjoaa kuulijalle koko ajan mukavasti kiinnostavia kuulokulmia. Levyn avausraita ”Revelations” on basson syvistä näppäilyistä pikkuhiljaa avautuva rauhallinen mietiskely. Levyn hienoimpien esitysten joukkoon kuuluva ”Ljubljana” tuo etnovivahteineen mieleen John Zornin Masada-kvartetin, joka sekin oli saksofonin ja trumpetin johtama yhtye. ”Adventurous Plushies” leikkii hyväntuulisesti, ”Lonesome Dreamer´s Dance” on herkkä balladi ja ”Triangulum” lopettaa levyn intensiiviseen svengiin.

Sekä yhtyeenjohtaja Lyytinen että Pekka”-levynsä ansiosta kovasti esillä ollut trumpetisti Verneri Pohjola ovat molemmat ilmeikkäitä ja puhuttelevia solisteja, joiden soolot välttävät kliseitä ja tyhjäkäyntiä. Jäntevään yhteispeliin yltävän kvartetin täydentävät vahvaksi uudeksi bassoääneksi noussut Eero Tikkanen ja rumpali Mika Kallio, jonka luovuudella ei liene rajoja.

Levy pääsi mukaan Vuoden valinnat 2017 -listalleni.

Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri: I (Eclipse Music, 2017)
Pauli Lyytinen, saksofonit, Verneri Pohjola, trumpetti, Eero Tikkanen, basso, Mika Kallio, rummut

Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri: Kylähullun kevät

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.