Verneri Pohjola: Bullhorn

Verneri Pohjola
Verneri Pohjola

Trumpetisti Verneri Pohjola naureskelee levynsä kansitekstissä, että häntä on käsitelty nuorena jazzmuusikkona jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Näin siitä huolimatta, että Pohjola on jo aikapäiviä ollut kypsä ja valmis niin säveltäjänä kuin trumpetistinakin. Pohjola on suuntautunut urallaan määrätietoisesti ulkomaille kansainvälisen yleisön suuntaa. Hän on aiemmin julkaissut levyjä saksalaisen ACT-merkille, mutta ”Bullhorn” ilmestyy nyt brittiläisellä Edition Recordsilla.

Levyllä soittaa Pohjolan mainio kvartetti, jossa Teppo Mäkynen on vaihtunut Joonas Riipan tilalle rumpaliksi. Mäkynen tuo komppiin svengaavaa säpinää ja vähäeleisen tyylikästä groovea, jota tukee vahva ja vakaa basisti Antti Lötjönen, yhtyeen sinnikäs selkäranka. Pianisti Aki Rissanen on aina osannut yhdistää soittoonsa älyllistä viileyttä ja yllätyksellistä tunnetta. Verneri Pohjola itse on intensiivinen trumpetisti, jonka lämpimässä soundissa tuntuu yhtyvän Miles Davisin amerikkalainen viileys ja Tomasz Stankon eurooppalainen rosoisuus.

Kaikki levyn uljaan melodiset sävellykset ovat Pohjolan käsialaa. Musiikkiin latautunut mietteliäs surumielisyys taittaa ajoittain päälle käyvää mahtipontisuutta. Näin musiikki säteilee aitoa elämäniloa, ei siis halpaa hilpeyttä, vaan oikeaa valoa ja lämpöä.

Verneri Pohjola: Bullhorn (Edition Records, 2014)

Verneri_Pohjola_Bullhorn

Julkaistu Pohjolan Sanomissa 6.2.2015.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.